четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Бизнес / Областна администрация – Перник провежда второ проучване за потребностите на работодателите от кадри

Областна администрация – Перник провежда второ проучване за потребностите на работодателите от кадри

dsc_0131
За втори път тази година областните администрации в Перник и страната, съвместно с Агенцията по заетостта и социалните партньори, започват проучване за потребностите на работодателите от работна сила. Това стана ясно от провелото се днес заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, което бе водено от заместник областния управител инж. Васил Павлов.
Потребностите на пазара на труда се анализират два пъти годишно – през февруари и август, съгласно чл.10, ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта. Информация за проучването предстои да бъде изпратена до браншовите организации, общините, работодателските асоциации и фирмите на територията на област Перник. В обновения електронен анкетен формуляр са отчетени трудностите, посочени от Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие и анкетираните в предходното изследване работодатели. Настоящият формуляр е опростен, като в него са включени по-малко на брой въпроси.
Проучването по електронен път ще продължи от 15.08.2018 г. до 17.09.2018 г. Резултатите от него и обобщените данни за област Перник трябва да бъдат предоставени на Агенция по заетостта до 23.10.2018 г.
dsc_0122
През февруари 2018 г. се проведе първото пилотно анкетиране за потребностите на бизнеса от кадри. В него се включиха на доброволен принцип 5 012 фирми от цялата страна.  На територията на област Перник 88 работодатели попълниха анкетната форма, като преобладаващо те са от частния сектор (95,5 %). Критериите, по които те са оценявали бъдещи служители, са били мотивираността и отговорността им. Резултатите от първото анкетиране сочат още, че основната причина за наличието на свободни работни места е липсата на кадри с изискваната квалификация. Повече от половината анкетирани работодатели са заявили, че ще наемат нов персонал като при търсенето на работна сила нямат ясно изразени предпочитания – търсят се лица както с висше образование, така и със средно.
Най-търсените професии в област Перник са продавач-консултант, електротехник, охранител, електромонтьор, машинен оператор, работник в заведения за хранене и развлечения, икономисти и шивачи; без специална квалификация – общи работници, работници в транспорта и складирането и работници в преработващата промишленост. В по-далечна перспектива ще се търси персонал със следните професии: охранител, шивач, озеленител, продавач-консултант, готвачи и електротехници.
Агенцията по заетостта очаква и при второто анкетиране работодателите да се включат активно в проучването, което ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила.
Анкетният формуляр може да бъде намерен на официалния сайт на Агенцията по заетостта в рубриката  „Проучване за потребностите от работна сила”.
Линк към анкетния формуляр: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevbw8LEI_gW_VBcJILMSqNlvjqOXVg1-zpJkPOrQx8FzIZQg/viewform
dsc_0124

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *