събота , 24 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Областната администрация обновява стара къща – паметник на културата в Кошарево и двора на ПГЕМП „Хр. Ботев“

Областната администрация обновява стара къща – паметник на културата в Кошарево и двора на ПГЕМП „Хр. Ботев“

tgs5

Областната администрация в Перник получи финансиране за два проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество /ПТГС/. Реализацията им ще бъде в партньорство с община Цървени кръст в Република Сърбия. Това бе поводът областният управител д-р Александър Александров да присъства на официалната церемония по връчване на първите договори за субсидия по ПТГС -ИНТЕРЕГ-ИПП България-Сърбия.

tgs4

Областна администрация Перник е водещ партньор по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“, който предвижда изграждането на инфраструктура, насърчаваща туризма от двете страни на границата. На българска територия ще бъде обновена стара къща – паметник на културата, в брезнишкото село Кошарево. В нея ще бъде представена по атрактивен начин местната култура, като основен акцент ще бъде традицията на маскирането по Сурва. Оттатък границата,  в близост до община Цървени кръст пък ще бъде изградена зона за отдих.

tgs3

В проекта „Инвестиране в здравето и развитието на младите хора в Българо-Сръбския регион“ Областна администрация – Перник е партньор. Проектът предвижда въздействие върху дворните пространства на професионални училища в Перник и в община Цървени кръст. Дворът на ПГЕМ „Христо Ботев“, който в момента е в тежко състояние, ще бъде изцяло обновен и пригоден за спорт, отдих и развлечения както на учениците, така и за жителите на квартал „Димова махала“.

tgs1

По време на церемонията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството министър Лиляна Павлова поздрави спечелилите в изключителна конкуренция и изрази увереност в реализирането на добрите идеи, вложени в проектните предложения.

tgs2

„Не мога да скрия удовлетворението си от факта, че в състезаването с над 400 кандидати проектните ни предложения бяха високо оценени и получават финансиране. Това се дължи на качеството на идеите, на сериозния едногодишен труд и не на последно място на изключително плодотворното партньорство, което успяхме да изградим с колегите от община Цървени кръст“ – каза д-р Александров при връчването на договорите.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *