понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Няма нови огнища на африканска чума по свинете в област Перник. Забранява се дърводобивът в инфектираната 8-километрова зона

Няма нови огнища на африканска чума по свинете в област Перник. Забранява се дърводобивът в инфектираната 8-километрова зона

dsc_0814
Няма нови огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в област Перник. Това заяви на ежеседмичното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия областният управител Ирена Соколова. На срещата присъстваха представители на институциите и общините.
„Въпреки, че няма констатирани нови огнища на заболяването в областта, мерките по превенцията и ограничителният режим остават. Особено ясно трябва да бъде заявено, че местното население, туристите, летовниците, ловците и др., следва да проявят разбиране за наложените мерки. Същите трябва да ограничат достъпа си в инфектираните зони до прекратяване на карантинния период”, заяви Соколова.
Членовете на Областната епизоотична комисия гласуваха и взеха решение да не се разрешават дърводобивни мероприятия до изтичане срока на забраната в инфектираната 8-километрова зона, тъй като същите не се считат за неотложна дейност.
На заседанието стана ясно, че държавните горски стопанства на територията на региона изпълняват всички предвидени мерки за биосигурност и биобезапосност в инфектираните зони.
irena sokolova
Поставени са обозначителни забранителни табели в горските територии, попадащи в периметъра около констатирания случай, както следва:
– Община Трън – с. Неделково, с. Лялинци, с. Парамун, с. Мракетинци, с. Филиповци, с. Бутроинци, с. Врабча, с. Проданча, с. Велиново и с. Милкьовци;
– Община Брезник – ловностопанските райони “Красава 1”, “Садовик” и “Станьовци”;
– Държавен ловностопански район (ДЛР) “Букова глава”.
Груповият лов на дива свиня, стартиращ на 5 октомври, също е забранен в тези зони.
Продължават рутинните проверки за прасета тип „заден двор“, чиито стопани се опитват да избегнат доброволното клане. Ако някъде бъдат констатирани стопанства, в които все още се отглеждат домашни прасета при неотговарящи изисквания за биосигурност, на собствениците им ще бъдат съставени констативни протоколи и ще им бъде даден срок за ликвидиране на прасетата, посочи директорът на ОДБХ д-р Елза Драгомирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *