петък , 20 април 2018 г.
Начало / Извън Перник / Някои трудно обясними подозрения за парите на политиците ни

Някои трудно обясними подозрения за парите на политиците ни

сн. frognews.bg
сн. frognews.bg

За поредна година хората в България, които заемат висши държавни постове, оповестиха декларации за имущественото си състояние. Някои го сториха за пръв път, за други беше просто поредна година, в която да бъде отбелязана промяна. Любопитните моменти при най-известните, обаче, не липсваха.

Безспорно впечатление направи декларираното от депутата от ДПС Делян Пеевски – този, заради когото преди четири години стотици хиляди хора излязоха по улиците и останаха там през цялото лято, а най-упоритите издържаха дори цяла година. Официално богатството на Пеевски за една година се увеличава в пъти – той декларира милиони в различна валута в банкови сметки, но няма и думичка за произход на средствата, за разлика от положението в декларацията на Пеевски от миналата година.

От три пъти познайте дали някой отговорен държавен орган ще се задейства да провери защо. От мен да мине, може да пробвате и само веднъж да познаете.

Друг интересен случай е този на Красимир Каракачанов. Той има налични 62 000 лева, които обяснява като придобити от заплата. И това само за една година.

Излиза, че Каракачанов е спестявал месечно по над 5100 лева. Заплатата на депутатите е равна на три средни заплати в публичния сектор, а за миналата година – времето, което отразява декларацията на Каракачанов, депутатската заплата е малко над 5300 лева.

Как става така – може би жената на Каракачанов се е грижила да го храни и облича, може би е използвал допълнителните безотчетни средства, които се падат на всеки депутат (2/3 от основната депутатска заплата допълнително) – не знам.

През 2015 година обаче, според декларацията си, Каракачанов е спестявал по 1875 лева месечно, ако гледаме само наличните парични средства. Той има и пари в банка – малко над 11 000 лева, които две години почти не се променят.

При Веселин Марешки няма място за сравнение от минали години, но декларацията му безспорно е пребогата. Реално обаче той има само един дълг от 10 000 лева под формата на кредитна карта, а всичко друго – общо още 47 различни вида задължения, е или споделено с жена му Светлана, или е само на името на жена му Светлана.

А задълженията са в размер на стотици милиони левове – да кажем логично на фона на бизнес интересите на Марешки или семейство Марешки, леко съм объркан кой диктува в семейството, като гледам кой се грижи за парите по декларация. При декларираното участие в 93 фирми собственик или титуляр на правото неизменно е Светлана Марешка. Дано няма само някой развод – не е приятно, когато любовта изчезне, но в кварталите на богатите не е рядък случай да има драма. Е, в България е по-различно с предбрачните договори, но пък не пречи да отбележим кой на хартия носи отговорността. / ИВАЙЛО АЧЕВ, Actualno.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *