вторник , 20 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Новите правила за пенсия – ще може да се изчислява и по стария начин

Новите правила за пенсия – ще може да се изчислява и по стария начин

сн. investor.bg
сн. investor.bg

Никой няма да бъде ощетен. Това каза социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос за новата формула за пенсиониране.

Това, което правим е наистина разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса. „Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат при изчисляване на индивидуалния им коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. Тоест, ако бъде подкрепена такава промяна и влезе в сила в бъдеще хората ще имат възможност право при заявяване за отпускане на пенсия да поискат пенсията им да бъде изчислена и по стария ред, старата методика, която беше действаща до края на 2018г.”, посочи той.

Социалният министър обясни, че това, което могат да оценят като ефекти, е в рамките на средносрочната бюджетна прогноза. „Знаете, че планирането върви в този период, и затова предложението, което ще бъде направено е тази възможност, тя е преходна разпоредба затова трябва да бъде за определен срок, да бъде валидна до началото на 2023г., тоест периодът 4 години напред”, посочи той.

Бисер Петков обясни, че ще се даде възможност на лицата, които са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред.

„Никой няма да бъде ощетен. Ако бъде подкрепена тази промяна, всички бъдещи пенсионери, още веднъж уточняваме, че тази промяна няма никакво отношение към настоящите пенсионери. Тоест в бъдеще хората, по-голямата част ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях, те ще бъдат неутрални в смисъл, че те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега”, обясни той./vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *