Начало / Бизнес / Нова строителна фирма спечели конкурса за рехабилитация на храма „Св. Петка“ в Брезник

Нова строителна фирма спечели конкурса за рехабилитация на храма „Св. Петка“ в Брезник

hram-sv-petka-breznik-1

Строително-ремонтните дейности на храм-паметник „Света Петка“ в град Брезник предизвикаха реакции в местната общност. Част от брезничани се опасяват, че след ремонта храмът няма да изглежда в автентичния си вид.

 

Сред притеснените местни жители е Аниела Асенова – историк и член на Общинския съвет за опазване на културното наследство. Тя представи темата с ремонта и неуредиците, които се случват покрай него, пред Общинския съвет в Брезник на провелата се сесия. Според Асенова рехабилитацията на православния храм не отговаря на изискванията и не е одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и Министерството на културата.

 

Ремонтните дейности са продължили около месец и  след това са прекратени. В момента рехабилитацията на православия храм ”Света Петка” не се извършва. Пак според общинските съветници в Брезник фирмата, която до този момент е извършвала ремонтните дейности, е допуснала редица нарушения и заради това Аниела Асенова настоя местният законодателен орган да извърши проверка и да потърси отговорност за допуснатите грешки.

 

Отец Константин, който служи в храма „Света Петка“, заяви категорично, че нищо няма да се прави, което не е одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той информира, че се очаква фирмата на Виолета Борисова да бъде заменена с друга, тъй като Борисова и фирмата й нямали съответните разрешителни за извършване на точно този вид рехабилитация на православни храмове с историческа и културна значимост. За този пропуск ще си отговарят съответните органи.

 

Междувременно е проведен конкурс за нов изпълнител на обекта в Брезник и се чака подписването на договор за извършване на дейността. Свикана е била комисия, в която са участвали инженери и реставратори. Поканени са били и представители Община Брезник и музея в града.

 

Членовете на комисията са  описали извършените от старата фирма строителни  дейности и е съставен протокол. Този документ, заедно със  заменителни таблици са изпратени до НИНКН за мнение и одобрение.

 

„Уверявам обществеността на община Брезник, че нищо няма да се сложи или махне от сградата на „Света Петка”, което НИНКН не е одобрил. Това е обект Първа категория, национален паметник на културата е и се приема от Държавна приемателна комисия. Мисля, че и от пернишкия музей ще дойдат, включително и от София”, заяви категорично отец Константин.Той допълни още, че спечелилата конкурса нова строителна фирма отговаря на всички законови разпоредби за извършване на този вид дейности и увери, че след подписване на документа рехабилитацията ще започне веднага.

 

Шест са одобрените проекти за ремонт, реконструкция или възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. За някои от тях вече има изпълнители.

hram-sv-petka-breznik-2 hram-sv-petka-breznik-3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *