четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Извън Перник / Не без дъщерите ми – една българка в битка за децата си

Не без дъщерите ми – една българка в битка за децата си

nedka-semeistvo

Д-р Недка Кънева-Абделбаки е уважаван лекар във Варна. Омъжена е за свой колега и има две прекрасни дъщери.

Преди две години животът на българката се преобръща. Тя се разделя със съпруга си, а той насилствено отнема децата ѝ.

Д-р Абделбаки не е виждала момичетата – близначките Алия и Амира, от месец октомври, миналата година.

Бащата на дъщерите на Недка и неин съпруг е д-р Камал Абделбаки – български и йордански гражданин, баща му е палестинец с йордански паспорт, а майка му – българка.

През февруари 2016 г. Недка, Камал и близначките заминават за Аман, Йордания по покана на родителите на Камал. Поводът е сватба.

Малко преди заминаването за Йордания Камал се държи странно и отсъства от дома понякога и с дни. Д-р Кънева обаче не усетила нищо подозрително.

Когато пристигат в Аман, Недка разбира, че сватба няма, а тя остава заключена в апартамент, заедно със свекърва си, без пари и документи.

„Камал ми каза, че иска развод и че децата остават в Йордания

и аз по никакъв начин не мога да ги върна в България“, разказва д-р Кънева в предаването Събуди се“ по NOVA.

Тя успява да се свърже със свои близки и да се прибере у дома, дъщерите ѝ обаче остават там.

Децата са български граждани и заминават за Йордания с български паспорти, но докато Недка стои заключена в Аман, съпругът ѝ получава йордански документи за близначките. Според закона в арабската страна бащата еднолично решава дали децата да напуснат Кралството.

Недка се бори за децата по всевъзможни начини.

Пише писма до Държавната агенция за закрила на детето, до Министерство на правосъдието, до Прокуратурата, до омбудсмана на страната, до премиера и до президента – без резултат.

Съдебната битка се води на няколко фронта – у нас и в Йордания.

„Получих помощ само и единствено от йорданския консул и след като българските власти и институции по никакъв начин не ми съдействаха, аз си събрах куфара и заминах за Йордания. Там намерих всички мои права, които не успях да открия в родината си“, разказва Недка.

В ислямската държава д-р Кънева печели дело в шериатски съд за незабавно попечителство и право да си вземе децата. Това така и не се случва.

„В Йордания има много подобни случаи с други майки и деца. Аз виждам едно нежелание държавата да реши този проблем, защото ако го реши по благоприятен начин за майката – д-р Кънева, то ще следва всички други подобни казуси да бъдат решени по този начин“, коментира адвокат Йорданка Бекирска, която помага на Недка в битката за децата ѝ.

По думите ѝ всички съдебни и законови възможности вече са изчерпани, единственият шанс са преговори и тиха дипломация от страна на българския президент и йорданския крал.

А Недка е решена да се бори докрай и да върне децата си у дома./vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *