сряда , 20 юни 2018 г.
Начало / Общество / Нехуманно отношение към животните събра извънредно областната епизоотична комисия в Перник

Нехуманно отношение към животните събра извънредно областната епизоотична комисия в Перник

img_6831

Сериозни проблеми с хуманното отношение към животните на пазарите бе причината областният управител Ирена Соколова да свика на извънредно областната епизоотична комисия. Заседанието бе във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Темата на обсъждане беше “Изисквания към регламентираните пазари за животни; хуманно отношение към животните на пазарите; организация на проверки на всички регламентирани и нерегламентирани пазари съвместно с общините и представители на МВР”.

Основание за провеждането наработната среща бе постъпилият трети доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманно отношение към животните на пазарите в България по наблюдения, извършени от организация за защита на животните „Анималс Ейнджълс“.

След обсъждане, членовете на комисията решиха директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Перник да изготви доклад с препоръки, който да представи на областният управител. В него да бъдат подробно описани правилата и задълженията, с които всички общини трябва да се съобразят.

img_6845

Друго решение, което комисията взе, беше търговия с живи животни на територията на областта да се извършва единствено в обекти, отговарящи на наредба №44 от 29.10.2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към пазарите за животни и регистрирани по реда на чл.137 от ЗВД.

Към момента няма регистриран животински пазар на територията на нито една община от област Перник. Беше дадена препоръка от ОДБХ към кметовете на общини, да проучат в кой ден се организират ежеседмичните пазари в населените места и да се предприемат действия за недопускането на продажби.

При установяване на търговия с животни, органите на МВР незабавно да уведомяват общинската управа, на чиято територия е констатирано нарушението, както и официалния ветеринарен лекар на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *