понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Неформална младежка група пита директорите достъпни ли са училищата в Перник за деца със СОП

Неформална младежка група пита директорите достъпни ли са училищата в Перник за деца със СОП

 

dvoreca-bez-dostap-za-invalidi-2

Неформалната младежка група „Достъпна градска среда-Перник“ изпрати писма до директорите на училища в града с молба да им върнат отговор на въпроса достъпна ли е архитектурната среда в учебните заведения за деца със специални образователни потребности и възрастни с увреждания. Целта е създаването на достъпна градска среда за за хора с двигателни увреждания. Младежите спечелиха проект пред Европейския корпус за солидарност, като им бяха отпуснати 6000 лв. за инициативи, свързани с подобряването на градската среда. Те проведоха и анкета, след която бяха набелязани доста проблеми и недостъпни сгради за трудноподвижните хора.

 

bez-dostap-za-invalidi-rdvr-2

59,8% от анкетирани перничани смятат публичните институции и различни обекти в града за недостъпни за хората с увреждания. Кои са те:

 • Сградата на РДВР и входът за издаване на лични документи документи;
 • Дворецът на културата;
 • Бюрото по труда и Съюзът на слепите, които се намират в един вход;
 • НАП;
 • ОББ;
 • Сградата, в която се намират РУО, ГРАО, Общинската служба по земеделие и Комисията за защита на потребителите;
 • Паркираните коли по тротоарите са огромен проблем за хора в инвалидни колички и майки с детски колички;
 • светофарът при Кауфланд не дава възможност на трудно подвижни хора или на инвалиди да пресекат пешеходната пътека за 10 секунди;
 • Изкъртените улици и тротоари са огромно препятствие. Сами, без придружител, хора в инвалидни колички не могат да се придвижват из града. Не всички тротоари са скосени за улеснение на тези хора. Почти всички тротоари в Изток са в ужасно състояние.
 • Много от жилищните блокове са недостъпни;
 • Новия подлез при жп спирка Даскалово – рампата за колички е абсурдна. За рампата в болницата се отнася същото – хората я определят като смях през сълзи. На много места, където ги има, рампите са скалъпени на две – на три, колкото да се каже, че ги има. Те са непрактични и неизползваеми. В пълна сила това важи и за подлеза при жп гарата в Перник.
 • Транспортът в града- неподходящ за хора в колички.

И не на последно място анкетираните с болка споделят, че често срещат бездушие от страна на чиновници и институции.

bez-dostap-za-invalidi-obb-2

Със средствата по проекта младежите ще направят някои от възловите точки, тъй като средствата няма да стигнат за всички. Те целят да предизвикат дебата в обществото и по този начин институциите и работодателите да приемат проблема присърце и да предприемат мерки за подобряване на средата за хора с увреждания, каза ръководителят на проекта Мартин Мариов.

Един от мобилните оператори вече е отговорил, че предстои реконструкция на офисите му, които след това ще бъдат достъпни за хора с увреждания.

bez-dostap-za-invalidi-2 bez-dostap-za-invalidi-nap-2 bez-dostap-za-invalidi-gum-2 bez-dostap-za-invalidi-podleza-pri-garata

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *