вторник , 9 октомври 2018 г.
Начало / Общество / Несменяемият капитан на легендарния „Миньор“ Евдокия Огнянова и космическият глас Павлина Горчева са предложенията за Почетен гражданин на Перник

Несменяемият капитан на легендарния „Миньор“ Евдокия Огнянова и космическият глас Павлина Горчева са предложенията за Почетен гражданин на Перник

minyor-pavlina-gorcheva

Народната певица Павлина Горчева и баскетболистката Евдокия Огнянова-посмъртно са предложенията за почетни граждани на Перник. Номинациите са на комисия в състав кметът Вяра Церовска, председателят на ОбС Иво Савов и председателят на постоянната комисия „Образование, наука, култура и вероизповедания“ Румяна Гьорева на базата на постъпилите предложения от два граждански инициативни комитета.

Инициативен комитет „Приятели на пернишкия спорт“ е внесъл мотивирано искане до ОбС с удостояването на Евдокия Огнянова-посмъртно с почетното звание и по повод 70-годишнината й. Дочка, както я наричаха нейните съотборнички, беше несменяем капитан на легендарния баскетболен отбор „Миньор“ през цялата й спортна кариера.

Тази година се навършват 60 г. от първото участие на женския тим на жълто-черните в „А“ Републиканска група и 40 г. от спечелването на титлата Балкански шампион /като национален отбор/  от първенството в Крайова-Румъния през 1978 г.

Обичаният женски баскетболен отбор на „Миньор“, който пълнеше залите до пръсване, е най-успешният пернишки тим за всички времена. Носител е на 6 шампионски титли. Два пъти играе на финалите за Купата на европейските шампионки. В продължение на 11 последователни първенства- от 1971/72 г. до 1982/83 г. пернишките момичета печелят 11 медала /5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови/, което е без прецедент в българския спорт.

Макар и позакъсняло, удостояването на Евдокия Огнянова с почетното звание на Перник ще бъде признание за приноса й в издигането спортната слава на града, пишат от инициативния комитет. Предложението е подписано от 136 души, подкрепящи идеята.

Пенка Методиева и Евладия Славчева от легендарния „Миньор“ са удостоени със званието „Почетен гражданин на Перник“.

Друг инициативен граждански комитет, също скрепен с подписката на 38 души, номинира народната певица Павлина Горчева за носител на почетното звание във връзка с нейната 80-годишнина и 60-годишната й творческа дейност.

Павлина Горчева е един от създателите на Космическите гласове. Доказала се е като ревностен пропагандатор и  доайен на граовските народни песни. Създава едни от най-известните си песни, обикаляйки пернишките села и събирайки материал от местните баби.

В продължение на 33 г. е в хора за народни песни на БНР, който по-късно се трансформира в „Мистерията на българските гласове“.

Като солист Павлина Горчева популяризира граовския фолклор в цяла Европа, Япония, Индия, Китай и др.

Творчеството й е своеобразна фолклорна история на Граово. С къртовски труд, с усет към новото, неотлъчно от граовското и благодарение на ерудицията и музикалния си талант, тя създава безценен репертоар, с който се нарежда сред най-добрите фолклорни  изпълнители в национален мащаб. Павлина Горчева е носител на награда „Златно перо“ за лично писателско творчество. До днес обучава млади таланти в националното музикалното училище „Любомир Пипков“.

 

 

 

Предишна Форд горя в Радомир
Следваща Перничани поставиха проблемите си пред народните представители от БСП на редовен приемен ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *