понеделник , 17 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / На трудовите борси свободните места са повече от безработните

На трудовите борси свободните места са повече от безработните

rabota

11 500 безработни са намерили работа на организираните от Агенцията по заетостта 102 трудови борси от началото на годината до момента. Обявените свободни места са повече от кандидатите, показват данните на министерството на труда. На борсите са участвали малко над 1500 работодатели, които са обявили над 13 хил. свободни позиции. Това означава, че за около 1500 от местата не е намерен служител, въпреки че голяма част от борсите са специализирани, тоест насочени към определени уязвими групи, сред които е по-трудно намирането на препитание.

Близо 40 на сто от участвалите безработни не са били регистрирани преди това в бюрата по труда. Данните представи социалният министър Бисер Петков на форум за демотивираните българи. Според различните оценки хората, които нито учат, нито работят, но и не търсят работа, са между 200 и 330 хил. души. Според данните на националната статистика са дори още повече – близо 1 млн. души, които поради различни причини не търсят работа, включително здравословни. По данни на Агенцията по заетостта от началото на годината работа са намерили малко над 208 хил. души, като от тях над 181 хил. – на първичния пазар на труда.

Основната програма за демотивираните българи у нас е „Активиране на неактивни лица“. Тя обаче е с твърде ограничено финансиране – за тази година в плана за заетостта по нея са заделени 1.8 млн. лв. Целта й е трудовите посредници да убедят неактивните да започнат да си търсят работа, да се регистрират в бюрата по труда или пък да се върнат в училище, ако са в тази възраст.

Общият брой на официално регистрираните безработни е над 220 хил. души.

Въпреки подобрението на пазара на труда – рекордните нива на висока заетост и ниска безработица – 77 хил. българи към октомври са с регистрация в бюрата по труда над една година, тоест те са трайно без работа./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *