неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Бизнес / На дискусията на „Стандарт” и КРИБ в Перник: Конкретни въпроси и не толкова конкретни отговори

На дискусията на „Стандарт” и КРИБ в Перник: Конкретни въпроси и не толкова конкретни отговори

Forum - Standart -KRIB

Конкретни въпроси за наболелите проблеми на Перник зададоха кметът Вяра Церовска и представители на бизнеса по време на 16-тата поред дискусия, организирана в града от вестник „Стандарт” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците и в България /КРИБ/.

Форумът, чийто наслов бе „Да! На българските региони” и който се проведе в Двореца на културата, бе с чудесен замисъл и практическа насоченост. Конкретизираха се остри проблеми на общината, но не се получи толкова добре в частта на отговорите.

/отляво надясно/ Председателят на КРИБ Евгений Иванов, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, кметът Вяра Церовска
/отляво надясно/ Председателят на КРИБ Евгений Иванов, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, кметът Вяра Церовска

Водещата и главен редактор на „Стандарт” Славка Бузукова веднага даваше думата за отговор на компетентните лица – в случая министърът на спорта Красен Кралев, на зам.-министрите на образованието Диян Стаматов, на околната среда и водите Красимир Живков, на енергетиката Жечо Станков, на говорителя на НАП Росен Бъчваров, на съпредседателя на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев и на парламентарния секретар по регионално развитие Ангелина Субашка. За жалост нямаше представители на министерствата на регионалното развитие и на транспорта.

Славка Бузукова /в средата/
Славка Бузукова /в средата/

Липсата на човек от МРРБ доведе само до надежда, че средства за две кръгови кръстовища в Перник някак ще се намерят, но как точно, така и не стана ясно.

Кметът Вяра Церовска много ясно обясни, че Перник е разположен на стратегическо място – на подхода към столицата и е важен транспортен коридор към Гърция, Сърбия и Македония, затова се нуждае от добра инфраструктура. За изграждането на два кръгови обекти край кварталите Пашов и Изток градът се нуждае от помощта на държавата и конкретно на МРРБ. Общинската управа има проектна готовност, посочи кметът. Перничани остават с надежди за предстоящ старт.

Конкретен отговор на бизнеса даде говорителят на НАП Росен Бъчваров, който успокои, че функция „Събиране” към ТД на НАП в Перник няма да бъде преместена в София, какъвто слух върви. Става въпрос за централизирано разпределение най-важните случаи и включва Перник, Кюстендил и Благоевград.

Антон Петров /вляво/ и ексдепутатът и директор на "Колхида" Владислав Димитров
Антон Петров /вляво/ и ексдепутатът и директор на „Колхида“ Владислав Димитров

Кога ще стигне смелостта на изпълнителната и законодателна власт такса „Смет” за бизнеса да се плаща според размера на формираните отпадъци, попита директорът на „Стомана Индъстри” Антон Петров и обясни, че този проблем в средните и по-малки общини е много голям. Такса „Смет” в София е много по-ниска и това е една от причините там да има инвеститори, които си правят сметките много добре, подчерта Петров.

/отляво надясно/ Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, съпредседателят на ПГ ГЕРБ КРасимир Велчев, зам.-министърът на образованието Деян Стаматов
/отляво надясно/ Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, съпредседателят на ПГ ГЕРБ КРасимир Велчев, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов

В отговор Красимир Велчев заяви, че в момента е некоректно заплащането на такса „Смет” от страна на бинеса, тъй като според европейското законодателство повече плаща онзи, който повече замърсява. Решение на този проблем трябва да се търси съвместно с бизнеса, каза Велчев.

Според Антон Петров, жп-инфраструктурата е много важна за града, инфраструктурата през Владая – също, така че Перник да получи заслужения си потенциал и заслужено място, което има в страната. Трябва да се разбере, че тук е индустрията и тогава ще се получи отговор защо няма поток от желаещи да инвестират в Перник, посочи той.

Народният представител Ирена Соколова
Народният представител Ирена Соколова

До 2020 г. ще бъдат подадени документите за изграждане на двойна жп-линия по направление Радомир–Перник-София, посочи кметът Вяра Церовска. Има уверения и за рехабилитация на пътя Перник – София през Владая, каза още тя.

Forum - Standart -KRIB

Перник бе характеризиран като град с потенциал, който обаче все още не е развит.

nIKANOR

Сред представителите на бизнеса, кметове и зам.-кметове на общини, директори на училища, представители на ОбС-Перник, бе и духовник – игуменът на Гигинския манастир Никанор. Този факт бе подчертан от  председателя на КРИБ Евгений Иванов, който каза още, че Перник е особен град, но който има дух и култура. Той не забрави да посочи, че КРИБ-Перник се развива  отлично за малкото време от учредяването му, както и че председателят на местното представителство Георги Милев получи Голямата награда „Мистър и Миси икономика” за 2015 г. в областта на земеделието.

Forum - Standart -KRIB p1570477Forum - Standart -KRIB Forum - Standart -KRIB

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *