петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Общество / На дебата за Бюджет-2018: Облигационният заем за 6 млн. лв. изостри отношенията ляво-дясно  в ОбС в Перник

На дебата за Бюджет-2018: Облигационният заем за 6 млн. лв. изостри отношенията ляво-дясно  в ОбС в Перник

obs-pernik

Облигационният заем от 6 млн. лева, който иска да тегли общинската управа на Перник, изостри дебата за бюджета за 2018 г.. в Общинския съвет в Перник. Темата бе захапана от съветниците от БСП, които не я пуснаха до края. Нужно ли е да взимаме нов кредит и докога ще продължаваме с тази дългова спирала, реторично попита социалистът Кирил Леонов. И добави: Не е това начинът да излезем от финансовия колапс. Той твърди, че облигационният заем ще влезе в остро противоречие с оздравителния план.

След питания на Леонов към кмета Вяра Церовска, стана ясно, че Общината има дългове от общо 36 млн. лв. В това число, безлихвените заеми, които трябва да бъдат издължени, са за 4,2 млн. лв. Просрочените борчове възлизат на 21 млн. лв. Непогасен дълг към НАП от 3,6 млн. лв. обаче  е намален на 3 млн.

С облигационния заем ще бъдат издължени стари борчове, каза Церовска и подчерта, че Община Ямбол също ще тегли такъв кредит, но за да благоустроява града.

Социалистите поискаха заемът да отпадне от бюджета и макрорамката му да бъде намалена с 6 млн. лв., но мнозинството отхвърли предложението им.

Кметът Вяра Церовска понесе удари от БСП затова, че не защити аргументирано новия бюджет, а остави това на главния счетоводител. Никога преди това не се е случвало с друг кмет, каза Ралица Андреева, която за поредна година също не се отказва да хапе градоначалника за този факт.

Първата финансова година, в която изпълнението на приходите е над 90%, е 2017 година, подчерта Церовска. И добави, че просрочените задължения през миналата година са били 21 млн. лв., а сега те вече са свалени на 16 млн. лв. Бюджетът е реален, а не кух и няма да си позволя да правим и да залагаме големи разходи, за да се трупат допълнителни тежести на Общината, твърди тя.

Милан Миланов от „Патриотично обединение“ се опита да насочи дебата в посока на бюджета. Дългове се трупаха 20 г. при всички досегашни кметове, ще се трупат и при следващия, ако пак под вола търсим теле, каза той. Защо никой не търси решението на проблема в промяната на механизма на формиране на бюджета, попита Миланов и припомни, че дълги години със собствени приходи Общината финансира държавни дейности. „Защо никой не поиска отпуснатите ни от държавата безлихвени заеми да ни бъдат опростени? Има начин. Ама някой трябва да се бори. Търсим си кусури, а решение на проблемите не намираме, заяви Милан Миланов и призова кмета за следващия бюджет-2019 да събере пернишките депутати и общинските съветници и заедно да намерят консенсусно решение за затъналата в дългове Община.

Миланов беше прав – съветниците отляво и отдясно с замеряха с упреци един друг като със снежни топки. Левицата бе категорично против тегленето на нов заем, съветниците от дясно пък ги обвиняваха, че техни кметове са натрупали големите борчове. Синдикалистът Любомир Жотев от ГЕРБ разпалено заяви, че Перник е в това блато, „в което социалистите ни набутаха“ и че в момента „това е политиката: невъзможната политика да се прави политика без пари“.

По-късно, заради факта, че гласува „въздържал се“ срещу разумни предложения, Жотев понесе удар от екскмета Андрей Андреев, който му подхвърли в прав текст: „Жотев, с въздържал се политика не се прави“.

ОбС отхвърли предложението на Андрей Андреев да бъде изградена пътна връзка между кв. Марина бара и републиканския път София- Радомир I-6. За 75 хил. лв ще се решат големи проблеми с малки разходи, посочи той. Кметът Церовска обясни, че проект за проектиране на такава връзка е залегнал в новия бюджет. Говорим за изграждане на отклонение, подчерта Андреев, на което градоначалникът посочи,че ангажимент за изграждането на пътния възел е поела Агенцията „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

Абсурдно бе гласуването на съветниците за ремонта на покрива на Двореца на културата за 100 000 лв. по предложение на Милан Миланов. Идете в библиотеката да видите в какви „уникални“ условия се работи там, обърна се той към колегите си. Рафтовете с книги са покрити с найлони, навсякъде са сложени кофи и легени, защото отвсякъде шурти вода. Предложението му бе гласувано поименно със „за“, но Иво Богданов от ГЕРБ поиска прегласуване и почивка. След 15-минутната пауза, вотът на съветниците бе обърнат и предложението на Миланов падна. Това стана и с удобното отсъствие на четиримата съветници от „Демократи за Перник“, които преди това твърдяха, че имат собствена, положителна позиция за Двореца.

Кметът Вяра Церовска припомни на Миланов, че експерти ясно и пространно са му обяснили миналата седмица, че проблемът в емблематичната за Перник сграда е в улуците, а не в покрива и че самият той е присъствал на тази среща. Проект за санирането на Двореца на културата има и още тази година ще се търси решение за достоен ремонт на сградата, обеща кметът.

Миланов обаче не вярва, че това ще се случи. Колкото стана отбивката при Марина бара, за която три пъти ни даваха различни отговори, толкова и за Двореца ще стане, изрази недоволството си съветникът.

В крайна сметка макрорамката на общинския бюджет за 2018 г. е 58 320 760 лв. , от които 34 242 320 лв. /56,64%/ е финансирането от държавата и 25 922 575 лв. /43,36%/ са собствените приходи. ОбС гласува издръжката на общинската администрация да се намали с 10 000 лв., които отиват за увеличение на капитала на новото ОП „Градски транспорт“.

План-сметката за хигиена, сметосъбиране и сметоизвозване е 6 769 950 лв. и няма разлика от миналата година.

Инвестиционната програма на Община Перник е за 45 166 899 лв., като тук са включени обекти за нови инвестиционни разходи, инвестиционно проектиране, оборудване и разплащане на стари задължения.

На същата сума са разчетени и капиталовите разходи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *