Начало / Извън Перник / Наследници на Талев дават на европейски съд Република Македония

Наследници на Талев дават на европейски съд Република Македония

Димитър Талев
Димитър Талев
Наследниците на писателя Димитър Талев и издателство „Захарий Стоянов” ще съдят в европейски съдилища Република Македония за неправомерно издаване, фалшифициране и подмяна на съдържанието на произведения на българския писател.

Две издателства в бившата югославска република разпространяват книги на Димитър Талев, чието автентичното съдържание е подменено, като там, където пише „българско“ и „български“, е сменено с „македонско“ и „македонски“.

В Република Македония, с която имаме договор за добросъседство и приятелство, се издават произведения на българския писател Димитър Талев, които обаче са фалшифицирани. Директорът на българското издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски ги нарича криминални: „Криминални, защото първо са без съгласието на роднините, второ, което е по-важно, се фалшифицират думите на Талев, навсякъде където има „българин“, „българско“, се сменя с „македонско“, „македонски“. Талев би се обърнал в гроба“, съобщава Дарик.

В продължение на три години наследниците на писателя и издателство „Захари Стоянов” изпращат писма до Министерството на културата и Министерството на външните работи, за да се реагира на манипулациите от страна на македонските издателства. Получават отговор само от министър Даниел Митов. Иван Гранитски обаче коментира: „Външно министерство трябваше да направи марш до външно министерство на Македония и да се издирят тези криминални издатели. Българското МВнР, както разбираме, не прави нищо, въпреки че последните месеци има благоприятна ситуация с този договор за добросъседство с Македония“.
Така се стига до решението да се търси помощ в европейските съдебни институции: „Категорично казваме, че ще бъдем принудени като държатели на правата на Талев, да се обърнем към европейски правозащитни институции – Страсбург, Брюксел, където можем. В ход е наемането на адвокати, но те трябва да са македонски, за да може там да е издирят тези две издателства. Дано да съществуват, а да не са приключили вече дейността и да се започне вече една по-активна процедура“. Наследниците на Димитър Талев са решени да съдят и Министерство на външните работи за бездействие и нехайство./frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *