неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Най-много сигнали за недеклариран труд са подадени в КНСБ в Перник от работещи в шивашки фирми

Най-много сигнали за недеклариран труд са подадени в КНСБ в Перник от работещи в шивашки фирми

logo-knsb1

Най-много сигнали за недеклариран труд -11, са подадени от работещи в шивашки фирми в Регионалния съвет /РС/ на КНСБ в Перник, съобщи неговият председател Наташа Ангелова. Според наблюдения на синдиката масово работниците в тези предприятия са осигурявани около размера на минималната работна заплата за страната, а остатъкът от договореното се получавал в плик.
Честа практика в сектор „Строителство на съоръжения“ била забавяне на трудовите възнаграждения с по 2-3 месеца, сключване на договори за четиричасов работен ден, а реално се работело на пълно работно време. Затова в централата на синдиката в Перник имало девет сигнала.
Фрапиращ е случаят на уволнени в почивния им ден петима работници от кафе-сладкарница, чрез съобщение на работодателя им във фейсбук с текст „От утре не сте на работа“, съобщи Ангелова.
Част от лицензираните автобуси за превоз на пътници по утвърдените линии не издават билети, или е необходимо пътникът изрично да си поиска билет, посочиха от КНСБ. По техни данни повечето сделки за движими и недвижими имоти се сключват по данъчна оценка, а не по договорената стойност на продажбата.
В РС на КНСБ са постъпили 19 сигнала през 2018 г. и 8 сигнала от началото на годината, сдвързани с незаконни практики на работодатели, действащи в сивия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *