сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Uncategorized / Най-красивата фермерка в България сади картофи и пшеница в Трън

Най-красивата фермерка в България сади картофи и пшеница в Трън

violeta-dimitrova-tran

Тя може да спечели всеки конкурс за красота, стига да се яви на него. 28- годишната Виолета Димитрова от Трън обаче е избрала да бъде фермер. Твърди, че земята трябва да се уважава. От 2009 година най-красивата фермерка в България отглежда 40 декара картофи и пшеница край родния си град Трън.

Защото няма своя земя, взима ниви под аренда. Кандидатства с проект по европейска програма като млад фермер и печели финансиране.

За своето стопанство се съветва с агрономи и внимателно разпределя средствата си. Вили разказва, че пазарът е много важен, но и труден заради големия внос продукти от чужбина на ниски цени. Зеленчуците от Гърция са 2 -3 пъти по-евтини от българските. Така на прекупвачите им е по-евтино да си купят гръцки домати, казва Виолета.

Според младата фермерка единственият начин за българските фермери да печелят от къртовския си труд е да се ограничи вносът на продукти от чужбина. Но това няма как са стане, тъй като в рамките на ЕС е забранено ограничаването на вноса.

Повечето фермери се насочват към биопроизводството, в което има ниша, тъй като чуждестранните зеленуци и плодове са натъпкани с пестициди, които от своя страна вредят на здравето. От друга страна, според Виолета, всеки иска да яде качествени продукти, но не всеки може да си го позволи.

Освен нея, в Трън има още десетина млади фермери, но всеки работи сам за себе си и трудно се намира стабилен партньор за евентуално фермерско сдружение.

„На мен ми се живее в България, искам да остана тук, да работя и да се развивам, имам добро образование“, казва Виолета. Тя възнамерява да се занимава и със счетоводство. Хубавата трънчанка е с две бакалавърски степени – английски език и маркетинг, завършила е и магистратура в УНСС – счетоводство и контрол.

Според младата фермерка, трънчани са по-серт като характер, но в никакъв случай не са по-лоши като хора от хората в останалите краища на страната. Трънчани са на принципа „право куме у очи“, с други думи не се свенят да кажат истоната право в очите.

Виолета не гледа телевизия, защото според нея новините са много отрицателни, а по-лошото е, че нищо не се прави това да се промени. „Гледаш, преживяваш самата новина и накрая….все едно нищо не е било“.

„Работата на полето лекува душата“, казва още усмихнатата Вили.

Тя няма намерение да се явява на конкурси за красота, защото има по-високи цели – да работи и да се развива. „Стопанството ми е малко, печалбата ми също, трудно е, но искам да го развивам. Когато човек работи и има високи цели нещата се получават“, казва още трънчанката./bgnow.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *