петък , 16 ноември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Над 20 църкви, параклиси и оброчища с името на света Богородица има в Пернишко

Над 20 църкви, параклиси и оброчища с името на света Богородица има в Пернишко

Средновековната църква "Св. Богородица" в с. Долна Диканя
Средновековната църква „Св. Богородица“ в с. Долна Диканя

Над 20 църкви, параклиси и оброчища с името на света Богородица има в Пернишко. На името на Божията майка са наречени и храмове, които датират от Средновековието. За съществуването на част от тях днес напомнят руини. Едно от светите места, изградено в чест на Богородица е в пернишкия квартал Църква.

На мястото се виждат руини от каменна църква, строена през късното Средновековие върху развалините на късноантична крепост. От някогашната черковна сграда е запазена само източната стена, която е била вградена в по-късна възрожденска църква. Храмът е бил изписан отвътре, смятат специалисти, изследвали я през 20-ти век. Под по-новата мазилка са разкрити фрески.

От 16-17 в. датира стара недействаща каменна църква в радомирското село Долна Диканя. Намира се в селското гробище. Пак в селото има храм с име „Свето Успение Богородично” от възрожденско време. Граден е през 1832 г. и заради разруха отново е възобновен през 2002-ра. В храма има запазени уникални  стенописи от късното Средновековие.

сн. medchurches.livejournal.com
Средновековната църва „Св. Богородица4 в с. Прибой                     сн. medchurches.livejournal.com

Средновековна църква „Св. Богородица“ от XVII в. се намира и в радомирското село Прибой, в гробището. Може да се каже, че стенописите от храма са един от големите паметници на късносредновековната българска монументална живопис. Въз основа на техниката и стиловото изпълнение, те могат да бъдат датирани към първата половина на XVI век.

Друг храм в радомирско с името на Богородица е  възрожденската черква в село Кленовик.

В изселеното село Попово, под ловната резиденция, се намира друга възрожденска църква „Успение на Пресвета Богородица“, строена през 1836 г. Днес зидовете й стърчат над земята. Иконостасните икони, които са незнайно къде, са едни от първите работи на самоковския зограф Никола Образописов /1829-1915 г./ Стенописите в притвора са рисувани през 1878 г. от самоковеца Коста Геров Антикваров.

Голяма част от храмовете, издигнати в почит на Божията майка в региона ни датират от турско време – в периода между 1855-а и 1883-а. Такива са градени в Слаковци, Светля, Горна Глоговица, Насалевци, Пчелинци, Гигинци.

Сравнително нов е храмът „Успение Богородично” в село Драгичево, който бе осветен през 2000 г. Параклиси с името на Дева Мария има издигнати в Богданов дол, Чуковец и в Мрамор. Сред възстановените черкви е и тази в трънското село Докьовци. Зад храма расте и най-старото дърво в Пернишко – дъб на около 1 050 години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *