събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Общество / Мъж и жена на съд за откраднати икони от храма в брезнишкото с. Режанци

Мъж и жена на съд за откраднати икони от храма в брезнишкото с. Режанци

Църквата в село Режанци
Църквата в село Режанци

Районната прокуратура – Брезник е предала на съд Юлиян В. (на 30 години) и Златина Н. (на 25 години) за извършена от тях кражба в с. Режанци. Престъплението е  по чл. 195, ал.1, т. 2 и т. 4, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, съобщиха от столичната Апелативна прокуратура.

Обвиняемите Юлиян В. и Златина Н. били безработни и живеели във фактическо съжителство в гр. Перник.

На 20.07.2017 г. те пристигнали в с. Режанци с личния автомобил на обвиняемия, за да посетят майка му. В жилището й останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото, като се качили в колата и отпътували към черквата „Св. Илия“. Храмът е собственост на Софийската Митрополия при Българската православна църква, а материално-отговорно лице е енорийският свещеник.

Сградата била с отключена входна врата и всеки имал достъп до нея. Юлиян В. и Златина Н. влезли вътре, за да я разгледат. На иконостаса те видели дванадесет дървени икони, дървен кръст с изображения на „Разпятие Христово“ и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими.

Обвиняемите решили да ги вземат с цел да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Те натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в гр. София. Там ги продали на управителя на търговския обект срещу сумата от 650 лева. За произхода на вещите обяснили, че са собственост на Златина Н.

На 16.08.2017 г. две от иконите – „Св. Йоан Кръстител“ и „Исус Христос Вседържител“, били предоставени на собственик на галерия в столицата за предлагането им за продажба на предстоящ търг.

Впоследствие всички отнети от обвиняемите вещи са върнати на енорийския свещеник.

От заключението на извършената в хода на разследването комплексна експертиза е установено, че инкриминираните вещи са движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Те представляват оригинално изработени в средата на XIX век и през 20-те години на XX век художествени произведения. Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лева.

 След внесен от Районната прокуратура – Брезник обвинителен акт се очаква образуване на производство пред първа съдебна инстанция и разглеждане на делото спрямо обвиняемите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *