събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Общество / Мъжко хоро ще се вие на Йордановден в ледените води на Кладнишката река

Мъжко хоро ще се вие на Йордановден в ледените води на Кладнишката река

Богоявленското мъжко хоро в Калофер сн. stefanovaart.com
Богоявленското мъжко хоро в Калофер                                                                                сн. stefanovaart.com

Мъжко хоро ще се вие на Йордановден в ледените води на Кладнишката река. Под звуците на гайди и тъпани ще го поведат яките момчета от ръгби клуб „Валяците“, в танеца ще се включат и жители на пернишкото село Кладница.

За трета поредна година инициатор на мъжкото хоро е треньорът на пернишкия ръгби клуб “Валяците” Георги Ваклинов, предаде телевизия „Кракра“. Миналата 2017 г. заради обилния снеговалеж ръгбистите не могли да стигнат до мястото, където обикновено се прави Богоявленския ритуал. Сега обаче са решени, че каквото и да става хорото ще се играе във водите на реката под Кладнишкия манастир.

Ще има и курбан. Събитието е с начален час 11.00.

Трябва да спазваме традициите, да знаем кои сме, откъде идваме, какви сме били през вековете. Съхраняването на българщината ни е спасило, за да ни има до днес и трябва да продължаваме да я пазим. Това е наше задължение, което трябва да предадем на децата си. Спортистите сме будните хора на града, които ще съхраним традицията, убеден е Ваклинов.

Идеята на ръгбистите приета присърце от кладничани, които събират средства за курбана. Горско стопанство „Витошко“ пък ще се погрижи да лумне голям огън, за да се стоплят участниците в хорото.

Както си му редът е ритуалното хоро ще се извие под звуците на гайди и тъпани, които ще направят атмосферата истинска, а преживяването – незабравимо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *