сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Бизнес / МРРБ одобри над 9,5 млн.лв. за модернизация на градския транспорт в Перник

МРРБ одобри над 9,5 млн.лв. за модернизация на градския транспорт в Перник

Снимката е илюстративна, но пък е хубаво да помечтаем сн. logistika.bg
Снимката е илюстративна                                                                                                       сн. logistika.bg

МРРБ одобри над 9,5 млн.лв. за модернизация на градския транспорт в Перник. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Инвестиционната програма на Общината е по приоритетна ос 1 на програмата за „Интегриран градски транспорт на град Перник”. Ще бъдат доставени 15 нови автобуса на природен газ ще бъдат монтирани  умни информационни табла по автоспирките.

 

Общият размер на проекта е 9 524 495,00 лв., от които стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от европейската програмата е  6 556 680,00 лв.

 

С реализирането на проекта за интегриран градски транспорт се цели да бъдат подобрени жизнените и екологични условия в града, да се създаде по-ефективен, бърз и екологичен градски транспорт с по-малко потребление на енергия, а поддържането на градска транспортна система от екологични превозни средства да намали отрицателното влияние върху околната среда.

 

В рамките на проекта се предвижда закупуване на 15 броя нови автобуса с двигатели на природен газ, както и проектиране и изграждане на нова газозарядна станция в бившето тролейбусно депо и ремонт на сградите в депото, въвеждане на електронни информационни табла на спирките на обществения градски транспорт, система за контрол на обществения транспорт и електронна система за таксуване на пътниците.

 

Реализацията на проекта ще доведе до подобряване качеството на транспортното обслужване в гр. Перник, по-добър комфорт на пътниците, осигуряване на социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение.

 

С повишаване на надеждността и скоростта на придвижване на градския транспорт се цели той да бъде качествена алтернатива на личните моторни превозни средства, а намаляването на трафика, от своя страна, ще доведе до по-ниски нива на праховите емисии от транспортната дейност и емисиите от двигателите с вътрешно горене, с цел постигане на установените норми за вредни вещества съгласно Закона за опазване на околната среда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *