неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Морска царица със сияйни коси пристъпвала омайно край Перник

Морска царица със сияйни коси пристъпвала омайно край Перник

prikazki

Знаете ли, че морска царица със сияйни коси е пристъпвала омайно край Перник? Че Добруджа е била владяна от крале? Че над Софийското поле са летели дървени коне! Че недалеч от Ямбол са живели огнен и воден змей. Че Ботевград е бил дом на върколак, а Търново – на вампир. Че недалеч от Благоевград е живял господарят на котките. Че във Видин се е разхождал сам Господ. Че в Пловдив най-красивата княгиня се е обличала в дрехи от дърво. Че над Разград са кръжели майстори със сребърни криле…

Народните приказки на България са пръснати по цялата ни земя, а една книга си поставя задачата да събере някои от най-любопитните. И съвсем не са само за деца! Всеки – и малък, и голям, може да се впycнe в пpиĸлючeния cpeд poднитe пoлeтa, плaнини, peĸи и eзepa, cpeд гpaдoвe и ceлa.

На страниците ще откриете както неизвестни истории, така и вече добре познати. Ала всичките сто са разказани по очарователен и завладяващ начин.

„Български народни приказки“ на издателство Deja Book ще успее да ви върне назад във времето. И ще ви помогне да опознаете родината по начин, за който не сте и подозирали – едновременно като мит и фолклор, но също и като география.

Фолклорните мотиви и митичните истории от цяла България в сборника са селектирани и преразказани от българския писател и преводач Слави Ганев. Благодарение на него в книжарниците из страната отново е на дневен ред една по-малко позната, но завладяваща страна на родината.

Което прави книгата идеалния подарък за всеки повод, пък дори и без такъв. Защото на кой му трябва специална покана да се отправи на неочаквано и неповторимо пътешествие сред родните полета, планини, реки и езера, сред градове и села, а и сред истории за родови корени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *