понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / МОН сменя над 150 училищни директори

МОН сменя над 150 училищни директори

сн. БНР
Красимир Вълчев                                                                                                                                   сн. БНР

Над 150 училищни директори ще бъдат сменени в следващите месеци, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който отговори на депутатски въпроси в парламентарната комисия по образование.

Въпросните шефове са или временно изпълняващи длъжността, или отдавна са навършили пенсионна възраст. Конкурсите за нови директори ще се проведат от регионалните управления по образованието (РУО). През ноември Вълчев дал зелена светлина да започнат съответните процедури там, където се налага.

В София временно изпълняващите длъжността училищни директори са между 20 и 30 души. От МОН са се чудили дали смяната им да стане изведнъж във всички места или поетапно. В крайна сметка указанията са били обявяването на конкурси да започне на етапи.

По данни на депутата от ДПС Ерол Мехмед в някои градове училищните директори са на поста си от 40 г. и са се сраснали със системата. „Чувал съм за директори, включително над 72-годишни, които продължават да заемат тази длъжност“, каза той.

Точно заради подобни случаи на несменяеми директори от гилдията периодично излизат с призиви директорската длъжност да стане мандатна, дори и броят на мандатите да е неограничен. За това настоя неотдавна синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, като според него промяната трябва да важи и за началниците на регионалните управления по образование. Профсъюзът настоява конкурсите за училищни директори и шефове на РУО-та да се провеждат прозрачно – по ясни национални правила и с образователен ценз по специалност „Управление на образованието“./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *