четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Политика / Млади социалисти от Перник и София обсъдиха предложенията на БСП във „Визия за България“

Млади социалисти от Перник и София обсъдиха предложенията на БСП във „Визия за България“

dsc_0925

Млади социалисти от МО на БСП в Перник и София обсъдиха предложенията на левицата във „Визия за България“, свързани с реализацията на младежите у нас, подпомагането на млади семейства и други. На срещата в Двореца на културата в Перник присъстваха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев и председателят на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков.

По време на срещата, социалистите се разделиха на три групи, които дадоха своите предложения за допълване на документа и поставиха наболели въпроси на младите в двата града. Младите подкрепиха предложенията на БСП, свързани с: предоставяне на еднократна помощ в размер на 6400 лв. за  второ и трето дете на родители; освобождаване от лихви по кредит на млади хора при купуване на първо жилище до 100 000 лв; ограничаване на лицата, които взимат детски надбавки, като им се изисква осигуряване на минимум 12 месеца назад; увеличаване размера на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата – от 380 лв. то да стане 640 лв. през 2019 г.; увеличение на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500 лв., която не е увеличавана от 2009 г. и много други.

dsc_0794

Младежите добавиха, че така ще започне решаването на демографските проблеми у нас, които са изключително сериозни. Младежите обсъдиха предложения за промени в системата на образованието, за да учат всички деца в еднакво добри условия,  подобряване на достъпа до здравеопазване, подобряване на жп транспорта между Перник и София, защото той е екологичната алтернатива на автомобилния, както и решаването на проблема с бездомните кучета. Млади преподаватели във ВУЗ обясниха, че  студентите трябва да бъдат стимулирани да учат и след завършване на образованието си да остават у нас. Те добавиха, че заплащането на преподавателите в университетите в България получават изключително ниски заплати, преподават по остарели програми и нямат условия за научна работа.

dsc_0909

Председателят на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков приветства идеята на младите хора да обсъдят предложенията на “Визия за България“ за развитието на страната. Той добави, че Перник е град, който много е пострадал от експериментите на различни правителства с икономиката на страната.  „Затова трябва да обединим усилия и заедно да направим така че Визията да бъде завършена и изпълнена, за да я има и България“. Петков бе категоричен, че ако не се вземат спешни мерки за решаването на наболелите проблеми у нас, страната ни няма да може да се развива. Той разказа накратко и историята на Перник през последните 100 години и очерта основните моменти в развитието на града .

Народният представител Станислав Владимиров коментира, че българското образование е доведено дотам, че трябва, вместо да говорим за модернизирането му, да се борим за спасяването на българското училище. „За съжалените проблемите не се решават, а се задълбочават, защото учителите, вместо да обучават децата, трябва да пишат стотици документи и са превърнати в администратори. Владимиров каза още, че мерките за оздравяване на образователната система и запазването на училищата в малките населени места са широко застъпени във Визията и благодарение на срещите с хората по страната и допълнителните предложения на младите хора и преподавателите  могат да бъдат изпълнени.

dsc_0784

Депутатът обясни, че развитието на икономиката е част от решаването на проблема с демографията. „Младите специалисти ще остават в България, когато им предложим работни места, добри доходи, условия да създават семействата си тук, да отглеждат децата си и да закупуват жилища“, обясни още той. Благодаря ви, че искате да работите за решаването на проблемите на България и въпреки трудностите, работите за подобряването на живота на своите връстници.

„Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната  вече се намира  в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки. Важно е, че вие, младите хора, които тепърва създавате кариери и семейства давате своите конкретни предложения за решаване на проблемите“, каза народният представител инж. Любомир Бонев. Той коментира, че левицата е заложила изпълними мерки за развитието на регионалните политики, защото извън големите градове инфраструктурата в страната ни изглежда отчайващо.

Преди срещата, младите социалисти посетиха Минния музей в Перник и се запознаха с историята на минната промишленост, благодарение на която града се развива с изключително бързи темпове в края на XIX в. и първите години на XX в.

dsc_0716

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *