сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Млади преводачи от Езиковата гимназия за първи път участваха в конкурс на НБУ

Млади преводачи от Езиковата гимназия за първи път участваха в конкурс на НБУ

Снимката е илюстративна  сн. news.nbu.bg
Снимката е илюстративна                                                             сн. news.nbu.bg

Ученици от ГПЧЕ ”Симеон Радев” за първи път взеха участие в Средношколския конкурс за превод, организиран от Департамент „Чужди езици и култури” към Нов български университет /НБУ/. Условието на конкурса се състоеше  в превод на два текста на актуална тематика от и на български и чужд език. Конкурсът се провежда за втора поредна година, а в настоящата надпревара участваха 219 средношколци от 41 училища от страната.

В отбора на Езиковата се включиха 23 ученици – осем с  немски език и петнадесет- с английски.. Сабина Радулова от 12 „г“ клас зае достойното 14 място по превод на немски език. Успешно се представи и Ивета Асенова от 11 „а“ клас в състезанието с английски език.

„С това е поставено началото на успешна традиция за развиването на преводаческите  умения на учениците наред с чуждоезиковите им компетенции и двуезична грамотност. Създадени са предпоставки за ползотворно бъдещо сътрудничество между средните училища в страната и филологическите програми на НБУ в областта на обучението по чужд език и по превод”, заявиха от университета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *