сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Криминални / Младеж отива на съд за отнет човешки живот при катастрофа край Винпром в Перник

Младеж отива на съд за отнет човешки живот при катастрофа край Винпром в Перник

katastrofa-vinprom

Окръжна прокуратура – Перник е внесла обвинителен акт срещу 24-годишният В. Владимиров за причинена по непредпазливост смърт и средна телесна повреда при пътнотранспортно произшествие – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съобщиха от пресцентъра на столичната Апелативна прокуратура.

Обвиняемият Владимиров е правоспособен водач от 2011 г., като оттогава е многократно наказван по административен ред за нарушаване на правилата за движение.

На 15.04.2017 г. Владимиров, заедно с приятелката си Р. Цветанова, посетил с. Кладница, откъдето двамата потеглили обратно към гр. Перник с управлявания от него лек автомобил „Фолксваген голф“.

Вече в града, на вътрешноградската магистрала, движейки се по ул. „Юрий Гагарин“, обвиняемият приближил отклонението за кв. Стара Тева при ул. „Република“ /близо до Винпром“/ със скорост около 136 км/ч, при пределно допустима в този участък от пътя 50 км/ч.

По същото време кръстовището наближавал лек автомобил „Фолксваген Пасат“, управляван от Здр. Миланов със скорост около 30 км/ч. От лявата пътна лента той предприел ляв завой, без да достигне изградената за тази маневра лента и без да спре, за да пропусне движещите се с предимство превозни средства.

Владимиров имал възможност да забележи навлизащия в кръстовището автомобил, но избраната от него превишена скорост на движение не му позволявала да спре преди да го достигне. Въпреки предприетото от обвиняемия екстремно спиране, последвал сблъсък на двете коли. Управляваният от Миланов автомобил се завъртял и се ударил в намиращ се до пътя метален стълб. Колата на Владимиров също се завъртяла и преминала в дясната пътна лента.

За настъпилото ПТП бил подаден сигнал на телефон 112.

Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на Миланов, а Владимиров и Цветанова били транспортирани до болницата за оказване на помощ.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че Миланов е починал от съчетана черепно-мозъчна и гръдно-белодробна травма. На Цветанова е била причинена средна телесна повреда – контузия на гръдния кош и корема, многофрагментарно счупване на дясната бедрена кост и костите на лявото стъпало.

Токсилогичните експертизи на пробите на кръв, взети от двамата водачи, не са установили наличие на алкохол, наркотични вещества и психоактивни медикаменти.

Според заключението на автотехническата експертиза, причината за настъпване на ПТП се дължи, от една страна, на неправилната траектория на движение, избрана от Миланов и предприетата маневра – завой наляво, без да пропусне насрещно движещия се лек автомобил. От друга страна –превишената скорост, с която се движил Владимиров, не му позволила да предотврати удара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *