петък , 22 юни 2018 г.
Начало / Култура и образование / Младежи питаха председателя на Общинския съвет

Младежи питаха председателя на Общинския съвет

19184384_10208814832198042_954729086_n

Младежи от Общинския младежки съвет /ОМС/ обсъдиха правомощията и функциите на Общинския съвет с председателя на местния законодателен орган в Перник Иво Савов.

Сред въпросите, които младежите му зададоха, бяха как се избира председателят, как се взимат решенията по време на заседанията, какви теми най-често се обсъждат, как гражданите се свързват с общинския съвет и активни ли са те. Интересът беше насочен и към това какви професии имат отделните общински съветници и подготвени ли са те за работата, която имат в местната власт.

Младежите споделиха с Иво Савов, че търсейки информация за съвета, са били затруднени, поради „неприятелския“ вид на сайта на Общинския съвет. Според тях той трябва да бъде по-интерактивен и да позволява по-лесен достъп до информацията, която е в дневния ред на съветниците. Самата информация трябва да бъде така представяна, че да позволява на обикновените граждани да разбират какво работят общинските съветници. Особен интерес предизвика ресорната комисия по младежките въпроси.

19191068_10208814829637978_1567558360_n

Савов пое ангажимент информацията за обсъжданите младежки въпроси да достига до младежкия съвет. Той предложи и подкрепата си за разширяване представителството и дейността на Общински младежки съвет, като в началото на новата учебна година да бъде реализирана съвместна кампания, която да популяризира сред училищата местния младежки парламент.

Срещата с председателя на ОбС в Перник е част от информационната кампания „Познавате ли институциите?“ на Младежкия информационно-консултантски център в града, финансиран по Националната програма за младежта (2016-2020), от Министерството на младежта и спорта.

Припомняме, че преди дни излязоха междинните резултати от проучването, което е част от кампанията „Познаваме ли институциите“, в които работата на общинския съвет е най-малко позната сред младите хора на възраст между 15 и 29 г. Кампанията ще продължи до есента, а целта е да бъде развит структурният диалог между институциите и младите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *