понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Младежи в Перник отбелязват Световния ден на прехраната

Младежи в Перник отбелязват Световния ден на прехраната

сн. DarikNews
сн. DarikNews
За трета поредна година членове на младежки организации, ученици от различни професионални гимназии от община Перник и Регионалната здравна инспекция ще отбележат Световния ден на прехраната, 16 октомври.
На самия ден, от 14.00 ч. в сградата на Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов”, представители на Фондация „За храната“ – партньор на „Food Revolution” в България, ще направят демонстрация как се приготвят полезни храни и ще представят препоръки за здравословно хранене. Мисията на екипа е  да убеди хората да се отнасят отговорно към това какво слагат на трапезата си, да подобрят хранителните си навици и да предлагат идеи как да стане това.
Фондация „Food Revolution” е създадена от известния готвач Джейми Оливър. Основната й цел е да промени храненето на подрастващите в училищата и детските градини, където те прекарват по-голяма част от ежедневието си.
Домакин на следващата инициатива, която ще се състои на 17 октомври от 12.00 ч., е Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски”. В корпуса на учебното заведение (кв. “Христо Смирненски“ №12) ще бъде организирано “Изложение на здравословни храни“. Ястията ще бъдат приготвени от самите възпитаници и всички присъстващи ще имат възможност да се запознаят с ползите от правилната и разнообразна храна с добре подбрани и достъпни продукти, както и да участват в дегустация.
Към тях ще се присъединят и младежите от Европейската доброволческа служба към Асоциация „АКСЕЛС” – Беата Неи от Естония, Патриция Хаглайтнер от Австрия, Гжегош Зигулски от Плоша и Франческо Аниело от Италия, който ще представи здравословна средиземноморска плодова салата.
Инициативата се финансира от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта за 2017 г.
Световният ден на прехраната – 16 октомври, се отбелязва в над 150 страни, като България се включва в тази инициатива през 2006 г. Основната цел е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *