неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Младежи биха станали учители за 1500 лв. заплата

Младежи биха станали учители за 1500 лв. заплата

сн. Teacher.bg
сн. Teacher.bg

Младежите до 25 години биха станали учители при заплата от 1500 лева. Това показват данни, представени от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

В момента младите учители в българското училище са под 5%.  Според синдиката привлечените млади хора в училище трябва да имат перспективи за тяхното кариерно израстване.

„Сега хоризонталното кариерно израстване на учителите е много мудно, а вертикалното – недостъпно, поради липса на мандатност на директорската длъжност“, посочват от образователния синдикат.

Според синдиката е необходима финансова подкрепа и стимули за учителите, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Сега системата се справя лошо със социализацията на децата и учениците със специални образователни потребности, които са в реалните училища поради огромния брой на останалите деца и заради високата часова норма на ресурсните учители.

Затова е „необходима специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и за намаляване на учениците от ромски произход в група и клас, за да има успешна интеграция. Необходим е и специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца“, заявяват от синдиката.

Необходима е и цялостна промяна на концепцията при определянето на директорите на образователни институции, се посочва в позицията и се допълва, че е много важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност.

Необходимо е да се въведат и изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, както и управленски опит в години повече от тези за кариерната длъжност „Старши учител“.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата при сегашни малко над 40%, се настоява още в позицията. При натоварване над седмичната или годишна норма надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране, предлагат от синдикалната организация.

Според Синдиката „Образование“ финансирането на безплатни занимални и занимания по интереси трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес, тъй като съществуващият сега целодневен модел обикновено се свързва с писане на домашни в класната стая.

Задължително да се премине в едносменен режим на организация в училищата до края на четиригодишния мандат на правителството, като това е императив, заложен в Закона за предучилищното и училищното образование, се посочва в позицията.

Източник: economic.bg

Един коментар

  1. То и на мен ми се иска! И да имам такава безкрайна отпуска и пари за облекло и купончета, и на екскурзийки, на зелени и сини училища…
    Защо не се погледнат, че нещо не дават на обществото! С малки изключения… Всеки родител, който държи детето му да е образовано ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го е записал на частни уроци и плаща ли, плаща! Веднъж плаща с данъците си за заплата на учителите и втори път на друг учител да свърши работата на първият! НАГЛОСТ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *