понеделник , 14 август 2017 г.
Начало / Препоръчано / Миньор-Перник и Миньор-Чикаго ритат благотворително през пролетта на 2019-та

Миньор-Перник и Миньор-Чикаго ритат благотворително през пролетта на 2019-та

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Провеждането на приятелски мач  между  футболните отбори на  Миньор-Перник и Миньор-Чикаго обсъдиха кметът на Перник  д-р  Вяра  Церовска и треньорът на американския отбор Емил Миланов,  който е в  отпуск в родината. Идеята е през пролетта на 2019 година, когато се навършват 100 години от създаването на футболния Миньор-Перник, двата  отбора да изиграят благотворителен мач на роден и за футболистите от  Америка терен. На срещата в кабинета на кмета присъстваха и  зам.кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, секретарят Радослава  Манова, съпругата на Миланов – Диана.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тимът в Чикаго е създаден преди 10 години и по регистрация повтаря  името на пернишкия отбор. Към момента е най-силният отбор на българи  извън страната и играе в третата полупрофесионална лига в Щатите,  сподели треньорът Емил Миланов. Освен идеята за приятелския мач,той и кметът Церовска очертаха и други перспективи за сътрудничество.

Пернишката  градоначалничка поддържа и лични контакти със създателя на отбора в  Чикаго Николай Василев, бивш борец от Перник. Още преди година са  започнати постъпки за побратимяване на Перник с район на Чикаго,
където живеят най- много българи и се очаква това да се осъществи  скоро със съдействието на новия български консул в Чикаго.  Не е изключено и  пернишкият Миньор да посети щатския град за приятелски мач и там.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гостите разказаха, че ежегодно в Чикаго се провежда „Пернишка среща“.  Те споделиха, че за българите в мегаполиса  има добри възможности за  интеграция. Българските  футболни отбори са 7, но „Миньор“ е  най-добрият, каза Миланов.

В Чикаго има и две български църкви. Свещеникът в едната е перничанин. Има няколко български училища и много
български магазини и ресторанти.

Диана, която е от Мошино, сподели на срещата, че на номера на джипа,  който тя кара в Чикаго, пише „Мошино“ и помоли градоначалника да се  поставят указателни табели за пернишкия квартал, който административно  е в състава на кметство „Изток“. Обсъдена  беше и идея в Перник да се  прави „Американска среща“ за перничаните, които живеят в Америка.

Миланови споделиха още, че техният син, който се дипломира в Щатите като  машинен инженер и миналата година спечели престижна награда за своя  разработка за велосипед без верига, има желание да потърси реализация в България.

По време на срещата се породиха и  сантиментални спомени,  защото се оказа, че Емил Миланов и зам. кметът Йордан Павлов са били  футболисти на „Металург“ – Перник по едно и също време.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Следваща Изпращат 1000 полицаи от градовете в малките населени места

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *