събота , 21 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Минута с електрическа тротинетка за 30 ст. в София

Минута с електрическа тротинетка за 30 ст. в София

сн. БНТ
сн. БНТ

Десетминутна разходка с електрическа тротинетка в София излиза 4,50 лева. Шестдесет секунди по пътищата на столичани струват 30 ст. на двуколесното возило, а първоначалното наемане – 1,50 лева. Един час струва 18 лв.

На тези цени американска компания вчера пусна за ползване 150 е-тротинетки по улиците. За сравнение, в столицата на Гърция возенето е по-скъпо. В Атина тротинетката за минута струва 0,16 евро за минута и 1 евро за отключване. Но на север, в румънския Букурещ, е по-евтино – 0,25 лв. за минута и 1,20 лв. за отключване, а цената в Будапеща е същата като в България. В Париж и Виена цената на минута е 15 цента и 1 евро за отключване.

Освен американската компания електрически тротинетки ще предлага и българска компания от тази есен, около 100 броя. От Столичната община се надяват все повече хора да слязат от автомобилите си в града. Кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на новата услуга на едно от местата за наемаме на тротинетки на ул. „Париж“. Тя обясни, че към момента в столицата има маркирани 58 паркоместа в зоните в по-широкия център на града. „Общо 200 сме предвидили за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди”, каза градоначалникът. По думите й изграждането на паркоместа е наистина важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки в града. „Виждаме, че все повече хора използват този вид транспорт, и затова една от мерките за по-чист въздух е насърчаването и използването на алтернативни начини на придвижване“, каза още Фандъкова.

Новата услуга ще даде възможност и за доходи на „зареждачите“. Американската компания предлага на столичани да зареждат тротинетките през нощта, а на сутринта да ги връщат на отредените за паркиране места. В замяна на това „зареждачите“ да получават заплащане, което да зависи от това колко хора са наели електрическите возила през деня. Българската компания също има подобна опция, в замяна на която обаче зареждачите трупат точки, които след това могат да използват в мобилното приложение и да бъдат ползвани услугите на по-малка цена.

Е-тротинетките обаче имат и проблемни страни. Те могат да се ползват главно през благоприятния сезон – от април до октомври. Също така, за да бъдат сведени до минимум нарушенията и съответно инцидентите по столичните пътища, трябва да има ясни правила, които столичани и посетители да спазват. Затова освен с регламентиране на паркирането, от „Московска“ 33 ще се заемат и с безопасността при движение чрез промени в Закона за движение по пътищата. „Работим заедно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с цел тротинетките да намерят място в закона“, заяви кметът Фандъкова./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *