вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Министър Москов нагледа ремонта в отделението по неонатология в МБАЛ „Рахила Ангелова, което отваря врати до месец

Министър Москов нагледа ремонта в отделението по неонатология в МБАЛ „Рахила Ангелова, което отваря врати до месец

p1580578

След около месец ще заработи новоремонтираното отделение по неонатология в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник. В него са инвестирани 300 000 лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването със съдействието на народния представител д-р Валентин Павлов. На място дойде да нагледа как върви ремонтът лично министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов.

Всичко в неонатологията е ново. Стаите за майките са 10. Родилките ще бъдат по две в стая, като всяка има собствен санитарен възел с баня. Досега майките трябваше да вървят по целия коридор и да ползват една тоалетна. На подовете ще бъде монтирана саморазливна настилка, която не позволява задържане на прах.

p1580589

Секторът по неонатология е съобразен с всички модерни изисквания – ще има стаи и за интензивно лечение, и стаи за здравите новородени. През деня бебетата стоят при майките.

Шефът на отделението д-р Мария Маринова не криеше радостта си, че колегите й ще работят в прекрасни условия в светло, красиво и просторно отделение. И добави, че това е революционна промяна, защото се създава нещо съвременно и модерно, което ще бъде в полза на перничанки. В подкрепа на думите й се присъедини и кметът Вяра Церовска, която подчерта, че цялостното обновяване на неонатологията е най-хубавото нещо, което се случва на Перник тази година.

Ремонтът в отделението за новородени бебета се чака от почти 40 години. През 1976 е правено само козметично обновяване. Днес можем да бъдем конкурентни и на частните клиники, каза д-р Маринова.

Днес първата си глътка въздух в пернишката болница поеха 4 бебета, сред които и двойка близнаци – момче и момиче.

За първи път са създадени истински съвременни условия за родилките и новородените в отделението, заяви депутатът д-р Валентин Павлов. За първи път министър на здравеопазването отпуска средства за три отделения в пернишката болница и то в рамките на непълен мандат, подчерта той и допълни, че тези пари се контролират.

p1580607

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *