понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Министърът на образованието се убеди в доброто партньорство между бизнеса и образователните институции в област Перник

Министърът на образованието се убеди в доброто партньорство между бизнеса и образователните институции в област Перник

1570701623873_dsc_0989
В рамките на работното посещение в община Радомир, образователният министър Красимир Вълчев посети едно от най-крупните и динамично развиващи се предприятия в Област Перник – „АК Електрик“ АД Радомир по покана на компанията и изпълнителния й директор Емил Николов.
По време на фирмената обиколка бяха представени основните производства и високотехнологичната база.
„АК Електрик“ отдавна е насочила усилия в провеждането на дуалното обучение на ученици, стажантски и практикантски програми, инвестиции в развойна дейност и технологии.
dsc_0920
„Факт е, че през последните години професионалното обучение загуби репутация. Голяма част от децата и техните родители не виждаха житейски и професионални възможности само с професионалното обучение. Причината за това бе, че бяха малко високоплатените работни места. Качеството на работните места, като цяло бе по-ниско от качеството на човешкия ресурс. Сега обаче нещата се променят.“, отбеляза образователният министър.
Той посочи като положителни неща – развитието на икономиката, увеличението на възнагражденията, намаляване на процесите на външна миграция.
dsc_0936
„Нашата задача, като образователна система, е нито едно дете да не отпадне от системата и второ това, което се учи да бъде в съответствие с пазара на труда. С тази цел преструктурираме приема, както в гимназиалното, така и във висшето образование. Поради излизане на голям брой хора от пазара на труда през следващите 10 – 12 години, ние трябва да мотивираме голям брой млади хора да се включат в професионалните обучения, които ще обезпечат най-важните производствени сектори“, каза Вълчев.
По думите му това са добивната промишленост, металургия, машиностроене, електротехника и електроника – секторите, в които се случват инвестициите и имат най-голям ръст на добавената стойност.
Припомняме, че „АК Електрик“ АД Радомир  заедно с още партньори от региона активно подпомагат дуалното обучение като активно предоставят работа на ученици в работна среда.
1570701628787_dsc_0982 dsc_0974 dsc_0986

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *