понеделник , 17 декември 2018 г.
Начало / Жълтини / Миенето на ръцете рестартира мозъка

Миенето на ръцете рестартира мозъка

miene_na_race

Миенето на ръцете влияе благоприятно върху гъвкавото мислене, предаде агенция ЮПИ, цитирайки учени от изследователския институт „Ротман“ в Торонто.

Експертите открили, че интелектуалните приоритети на участници, които са почистили ръцете си с мокри кърпи, по-бързо се преориентират в нова посока.

Изследователите са насочили вниманието на участниците към определена цел или поведенчески резултат, посредством игри на думи или обзор с процес, наречен „инструктиране“.

След това хората трябвало или само да дадат мнението си, или да използват мокра кърпа. Използвалите кърпичка по-малко се повлияли от инструкциите.

„Употребата на мокра кърпа за ръце намали склонността на хората, които бяха инструктирани на здравна тематика, да спазват здравословни препоръки – те предпочетоха парче шоколад пред десерт с мюсли“, каза докторантът по маркетинг Пин Дун.

Миенето на ръцете ефективно премахва старите идеи от мозъка на човек и го прави по-податлив на нови начини на мислене.

Психологическият феномен може да помогне на хората да избягат от лошите идеи и поведение, за сметка на нови, по-здравословни навици, твърдят учените.

 

Психологическите ползи от почистването са доказвани и преди. Вземането на душ след неморално поведение може да понижи чувството на вина, преживяно от дадена личност.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *