събота , 24 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после – откъдето са дошли!

Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после – откъдето са дошли!

migranti

Eвропейската комисия обещава да сведе пребиваването на мигранти на територията на ЕС до 8 седмици, преди тези, които нямат право на закрила да бъдат върнати, откъдето са дошли.

Това ще става чрез нов тип миграционни центрове, в които бежанците ще бъдат отсявани от икономическите мигранти.
Новите центрове, наричани “контролирани” ще бъдат изградени и финансирани изцяло от ЕС. В тях ще бъде изпратен, нает от Брюксел персонал, който ще пресява мигрантите и ще се произнася по молбите им за оставане в Европа за 4 до 8 седмици. Отхвърлените ще бъдат незабавно връщани по родните им страни, а одобрените ще бъдат разселвани в ЕС.

За всеки център Еврокомисията ще осигурява по 50 охранители и преводачи, по до 40 експерти по връщанията и по 10 души, които да товарят мигрантите, на които е отказан престой на самолети. Отделно ще има по около 100 експерти, които ще разглеждат молбите за убежище, ще търсят нова роднита на бежанците и ще работят за културната им интеграция. Отделно от страните членки ще се събира медицински персонал, които да се грижат за бежанците, докато са в контролираните центрове.
Целият процес ще се контролира от Брюксел, който ще решава къде ще бъдат настанявани мигрантите, пристигнали на европейските граници.

За разлика от бежанските лагери, в новите центрове на мигрантите ще бъдат осигурявани “достойни условия за живот”, които ще са сравними, независимо от страната, в която са базирани. Дали ще бъдат закрити или мигрантите ще могат да се движат в околностите им, ще бъде по преценка на страната домакин.

Тя ще получава по 5000 евро от евробюджета за транспортни разходи за всеки бежанец, който бъде приет от друга европейска държава. Приемащата страна ще взема по 6000. За взетите от лагерите в Африка бежанци ЕС ще плаща по 10 000 евро.

В африканските центрове ще бъдат прибирани мигрантите, спасени в морето, които сега биват разтоварвани в Европа. В контролираните ще бъдат държани, които са успели да се доберат до европейска територия, съобщи Еврокомисията.

За разлика от сегашните приемни центрове, новите могат да бъдат направени във всяка европейска държава, а не само в граничните. Тяхното построяване ще е доброволно и те ще могат да се местят от място според нуждите. В момента ЕС финансира по 5 приемни центрове в Гърция и Италия, известни като hot spots.

Новата схема беше обсъдена от евролидерите на последната им среща в края на юли по инициатива на Франция и на Италия. Очаква се новото предложение да бъде в центъра и на неформалното им събиране в Залцбург на 20 септември, където миграцията ще е основна тема.

Днес европейските посланици първи ще се запознаят с новата концепция за миграцията, а на 30 юли в Женева ще има среща със страните от Северна и Западна Африка, в които се планира да бъдат разположени центровете за спасените в морето.

По сега действащо в ЕС законодателство, времето за разглеждане на молба за убежище отнема до 18 месеца. През този период кандидатите остават в Европа, като изчакват решението най-често в открити центрове или живейки на свободен наем, като съответната държавата подпомага издръжката им и ги обучава за по-гладка интеграция в европейското общество, включително с езикови курсове./dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *