четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Общество / Мечка с малко мече са заснети в района на ДЛС „Витошко-Студена

Мечка с малко мече са заснети в района на ДЛС „Витошко-Студена

mechka-i-malko-meche-5

Майка с малко мече са заснети в района на ДЛС „Витошко-Студена“, съобщава Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Перник. Екоинспекцията провери сигнал за нападение на пчелин от кафява мечка . Пчелните кошери се намират в частен имот в района на ТП ДЛС „Витошко – Студена“, в границите на Природен парк „Витоша“.

Експерти от отдел „Биоразнообразие, защитени територии и зони“ констатираха щетите и поставиха фото капани. На 4 и 6 декември устройствата заснемат две мечки – майка с малкото й.

Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля спокойно. По-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително агресивна защитавайки малкото си!

РИОСВ призовава гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид, незабавно да сигнализират екоинспекцията и до пристигане на експерти по никакъв начин да не обезпокояват животните. /Снимките са на РИОСВ – Перник/

mechka-i-malko-meche-4 mechka-i-malko-meche-3 mechka-i-malko-meche-2 mechka-i-malko-meche-1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *