петък , 18 януари 2019 г.
Начало / Бизнес / Масовата подмяна на касови апарати ще струва на бизнеса близо 100 милиона

Масовата подмяна на касови апарати ще струва на бизнеса близо 100 милиона

fiskalen-aparat

Финансовото министерство удължи срока, в който търговците трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им, но това няма да намали данъчните им разходи. По груби сметки на НАП харчовете ще достигнат 100 млн. лв. Близо 220 000 машини трябва да бъдат подменени с нови и още толкова да получат обновен софтуер. Фискалните устройства  трябва да отговарят на новите изисквания, гласувани в закона за ДДС през пролетта, според които те трябва да подават в реално време към НАП информация за всяка издадена касова бележка. Освен това върху касовите бележки трябва да се отпечатва баркод, с който потребителите чрез специално приложение да проверяват дали покупките им са отчетени пред данъчните.

Финансовото министерство публикува на сайта си свързаните с това промени в наредбата за регистриране на  продажбите. Първи с изискванията трябва да се съобразят търговците, регистрирани по ДДС. За тях срокът за подмяна на фискалните устройства е март 2019 г. , а не началото на 2019 г., както се предвиждаше първоначално. За всички останали срокът е  юни 2019 г., а за търговските вериги, които използват интегрирани  автоматизирани системи за продажби  – края на 2019 г.

До 1 октомври тази година обаче производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите трябва да декларират пред НАП, че продуктите им отговарят на изискванията на наредбата. Това ще засегне над 20 000 фирми, които, вместо касови апарати, в момента ползват конфигурации, свързани с фискални принтери. Те ще трябва да бъдат актуализирани или подменени, тъй като от НАП твърдят, че между 30 и 70% от оборота на тези обекти остават скрити заради манипулации на софтуера.

По оценки на приходната агенция, разходите за бизнеса за актуализация на софтуера са средно около  120 лв. на работно място. Подмяната на принтера пък ще струва средно 275 лв. Разходите на фирмите за касови апарати ще могат да бъдат признати за данъчни цели, което означава, че с тях ще се намали данъчната основа и ще се плати по-малко данък, обясниха от НАП. Оттам увериха, че в момента при покупка на касов апарат фирмите издават ваучер, с който след влизане в сила на наредбата, ще извършат нужните настройки на фискалното устройство безплатно.

Около 330 млн. лв. губи хазната всяка година от укриване на обороти, обяви финансовото министерство в мотивите си за исканата масова подмяна на касовите апарати. Най-рискови са заведенията за хранене и баровете, търговците на дребно, продажбите на облекла, обувки, горива. Заради това се прекратява практиката на издаване на служебни бонове, популярна по заведенията, както и сторно бележки на хартия. На търговците на горива се забранява в един фискален бон да се обединяват повече от две продажби или зареждания на гориво./segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *