вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Маскарада от едно време показва музеят в Перник в любопитна изложба

Маскарада от едно време показва музеят в Перник в любопитна изложба

Izlogba v muzeya- Surova
Изложба “Маскарадът в селото и в града”  изпълни пространството на  голямата зала на Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията съдържа много снимки, запечатали мигове от обичая Сурова по селата и от фестивала на маскарадните игри още от времето, когато той се правеше на стадиона в града.
Експозицията беше открита от заместник-кмета на Община Перник Севделина Ковачева и директора на музея Венцислава Крумова.
„Тази изложба пресъздава духа и атмосферата на автентичната Сурова, традицията за която ревниво се пази по селата, а и дни ни делят от фестивала на маскарадните игри.  Много е хубаво, че гостите на града ще имат възможността да видят маските и да усетят настроението, което те създават. Убедена съм, че тази изложба ще се радва на голям интерес, тъй като е направена с много внимание  и с акцент върху детайлите”, приветства организаторите и гостите Севделина Ковачева.
Izlogba v muzeya- Surova
Голяма част от фотосите са от музейните фондове, но има и снимки, предоставени от приятели на музея. Изключително любопитна е статия, придружена със снимка, публикувана във вестник „Дневник“ преди цели 82 години, на 16 януари 1935 г.. Публикацията разказва за обичая в земенското село Дивля, което по това време е било общински център и първата образцова община в Царство България.
На някои от снимките се виждат маскирани деца и е много възможно сега някои от тях да са вече дядовци.
Майстори от селата Габров дол, Гигинци, Люлин, Дивотино, от кв. Бела вода и град Батановци са предоставили множество сурвакарски маски, които всеки, отишъл в музея, може да види. Изложбата е обогатена и със звънци и други аксесоари от костюмите на сурвакарите.
Izlogba v muzeya- Surova Izlogba v muzeya- Surova Izlogba v muzeya- Surova Izlogba v muzeya- Surova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *