неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Жълтини / Манастир сее смърт заради турска клетва

Манастир сее смърт заради турска клетва

manastir-see-smyrt-lipnica

Прокълнат манастир сее смърт в ботевградското село Липница, твърдят хора от района. Светата обител носи името „Св. Мария“, но в района е по-известна като Нанковския манастир. Хората от околността не смеят да припарят там, а къщите около него вече са обезлюдени. Всички собственици са починали по мистериозен начин при нелепи инциденти. От години той тъне в разруха – без покрив, само с няколко останали зида и избледнели стенописи. Намира се в една от махалите на селото, добре скрит навътре в Балкана.

Това, което се знае за него, е само легендата, която изправя косите на ботевградчани. Говори се, че проклятието тегне още от времето, когато селото било под турско робство. Навремето турчин отишъл да вземе камъни от манастира, за да си построи къща. Семейството му било в Турция и той искал да ги издърпа у нас. Натоварил материала в количката и тръгнал към близкото село Трудовец, където щял да строи. По пътя обаче го спряло едно заптие и му съобщило, че цялото му семейство е изгоряло и няма нужда от тези камъни вече. В този момент турчинът много се разгневил, захвърлил количката и проклел манастира, гласи легендата. 

Оттогава святото място тъне в разруха и проклина всеки, който се е докоснал до него. В една от къщите над него живеели трима братя. Веднъж единият, леко подпийнал, излязъл да се поразходи, но по пътя се спънал и паднал в малък гьол. Задавил се от водата и починал. Не след дълго брат му се запалил и изгорял. Третият син се качил на дърво, за да събира шума, но без да иска, си отрязал крака, преди да слезе.

Преди 18 години местен жител решил всяка година да правят курбан на мястото и лека-полека да възстанови манастира. Събирали се хора от селото и всеки принасял в жертва по една овца. „Даже викахме поп да пее. Въпреки това, все умираше по някой от околността. Една година дори се изви страшна буря, но ние не се отказахме. Въпреки че не можахме да стигнем до манастира, се събрахме на друго място и направихме курбана. Нещастията обаче следваха едно след друго, спомня си местен жител, отдавна пенсионер. Той е чувал за манастира от своята майка. Разказва, че е построен някъде през 12-ти или 14-ти век. Използван е специален камък. „Исках да го реставрирам, но всички, които бяха с мен, умряха. Аз осакатях. За 10 години ни ликвидира всичките, споделя той.

У нас има и други места, за които се смята, че сеят нещастия. Едно от най-познатите е Царичина. По-възрастните си спомнят историята на обикновеното селце, което се намира близо до Костинброд. Спокойният живот на хората там бива нарушен през 1990 г., когато по заповед на Генералния щаб на Българската армия в района започват разкопки. Операцията се разгръща с пълната мощ на притежаваната от армията техника. И в един миг се случва нещо странно – свързаните с проекта хора започват да слагат край на живота си или умират при неизяснени обстоятелства. Появява се някакъв „енергиен стопер“, който пречи на хората и на техниката да напредват. Налага се дори консултация с Ванга. Не след дълго разкопките са прекратени. А днес мястото е по-известно като Дупката в Царичина. Живеещите наоколо и сега твърдят, че то излъчва необяснима енергия.

Недалеч от София, в село Мусачево, пък има къща, над която тегне проклятие. Прозорците на къщата зеят от години, защото е необитаема. Никой не знае причината за това, но пък мълвите са много. Едни твърдят, че под сградата има старо турско гробище, а според други в основите на самата къща е заровено прокълнато имане.

Видинското село Шишенци също се смята за обладано заради присъствието на призраци. Местните твърдят, че когато настане вечер, в селото започват да се носят странни гласове – на мъже, жени и деца. Вият като чакали, а освен това се чува и думкане на тъпани, разказват обитателите./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *