понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Личните карти ще са с чип от 1 януари 2018 г.

Личните карти ще са с чип от 1 януари 2018 г.

lichni-karti

Личните карти ще се издават с чип от 1 януари 2018 г. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за българските документи.

На електронния носител ще може да се записват биометричните данни на лицето, електронната му идентификация и квалифициран електронен подпис.

Всеки гражданин обаче ще може сам да реши дали документите му да са с чип. Това той трябва да посочи изрично при подаване на заявлението.

Ако откаже чипа, трябва да има предвид, че няма да може да ползва електронни услуги на държавната и общинска администрация, които през последните години се увеличиха и предстои въвеждането на нови. Също така няма да може да се възползва и от електронното гласуване, ако бъде въведено такова.

Паспортът и документите за пребиваване на чужденци също могат да са с чип, на който да се запишат електронната идентичност и електронният подпис на лицето.

Личните документи издадени до 1 януари 2018 г. ще са валидни до изтичането на срока им. Това означава, че никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди това, ако не желае.

Като антитерористична мярка е заложен и контрол върху издаването на документи за самоличност и за пътуване.

Предвижда се още да не се разрешава на граждани, за които има данни, че с пътуването им има риск да извършат терористична дейност или да се обучават за терористи, да напускат страната.

Антитерористичните промени влизат в сила след обнародването на промените в закона в Държавен вестник.

В средата на ноември Европейската комисия сезира Съда на ЕС за това, че страната ни не е изпълнила разпоредбите за електронните паспорти и електронните разрешения за пребиваване.

 

През декември 2016 г. ЕК ще преразгледа правното основание за Шенгенската информационна система /ШИС/ с цел да подобри функционалните възможности на системата, а през 2017 г. ще въведе функцията за търсене на пръстови отпечатъци на централно равнище в ШИС.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *