сряда , 20 юни 2018 г.
Начало / Политика / Лидерът на ПП АБВ Константин Проданов: Българският работник е демотивиран

Лидерът на ПП АБВ Константин Проданов: Българският работник е демотивиран

konstantin-prodanov

 Внасянето на евтина и нискоквалифицирана работна ръка от чужбина граничи с национално предателство. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

По думите му толерираното от държавата нежелание на българския бизнес да дава достойни трудови възнаграждения на българските граждани, води до демотивация, засилва емиграционните процеси и обезлюдяването на страната и дава лош сигнал към нашите сънародници, които от години работят в чужбина, но мислят за завръщане в родината.

„Има механизми, с които бизнесът да бъде принуден да дава нормални трудови възнаграждения. Синдикатите, например, от много време предлагат колективно договаряне на заплатите по браншове. Това е установен механизъм, който се прилага в други страни и може да работи и у нас. Но това, което се случва в момента, е едва ли не да официализираме бягството на нашите кадри от страната, като позволяваме да се говори, че производителността им тук била ниска, че не работели и за това им се плащали такива ниски заплати. Е, логичният въпрос тогава е, как тези наши сънародници, които се определят едва ли не като мързеливи, когато отидат в Испания,  например, изведнъж  там не са мързеливи  и работят здраво по 12 часа.

Очевидно става въпрос за мотивация, ако щете и за отношение, което за съжаление у нашия работодател масово го няма. Има, разбира се, и изключения, но като цяло на българския работник се гледа като на някой, който трябва да ангарува. Като на носна кърпичка, която много лесно може да бъде сменена. И тук идва и друг въпрос, а именно – колко време ще им е необходимо на украинците и молдовците, които ще си „внесем“,  да се усетят, че на няколкостотин километра по на запад, плащат по-високи заплати, и те да тръгнат по същия път на нашите сънародници.

Затова считам, че подобна политика за привличане на евтина, нискоквалифицирана работна ръка от чужбина граничи с национално предателство. Още повече, че това се случва в контекста на тежка демографска криза в България. И ние вместо да предприемем мерки за връщането на нашите сънародници от чужбина, за задържането на нашите работници тук, не със силови мерки, а с адекватно заплащане, ние едва ли не им казваме, че нищо не може да се направи. Сега внасяме украинци и молдовци, а вероятно ще продължим с пакистанци, с хора от Бангладеш. Извинявайте, но това води дори и към такива негативни тенденции като подмяна на генофонда ни“,каза още лидерът на  ПП АБВ-Константин Проданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *