събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Политика / Лидерът на БСП Кирил Леонов: Ще продължим да работим в интерес на обикновените граждани и ще защитаваме интересите им

Лидерът на БСП Кирил Леонов: Ще продължим да работим в интерес на обикновените граждани и ще защитаваме интересите им

Председателят на БСП - Перник Кирил Леонов
Председателят на БСП – Перник Кирил Леонов
  • Как ще оцените 2017 в политически план за Перник?

За голямо съжаление всички перничани станахме свидетели на поредната пропиляна година за нашия град. Причината за този резултат е управленската немощ на кметския екип, която проличава най-вече в годишния отчет на кмета. Нека не забравяме че този „отчет” бе провокиран от оценката, която даде общинската организация на БСП за двугодишната работа на кмета и неговия екип. Ако сте имали възможността да прочетете отчета, няма как да не ви направи впечатление, че той звучи като есе на петокласник, чиято цел е чрез преразказване на предишни управленски мандати и оправдания да постигне положителен образ на изнемощялата и фалирала община. Аз бих попитал: Къде в отчета се споменава за вдигането на такси, данъци, питейната вода, без подобряване на услугите и без ясна аргументация защо за пореден път се бърка в   джоба на перничани, закриването на тролейбусния транспорт, натрупаните милиони левове нови задължения, неефективността на финансовия оздравителен план и др.? Тези въпроси доказват, че отчетът не е обективен. Основният показател за финансовата стабилност и инвестиционния потенциал на една община е списъкът с капиталовите разходи, забележете, списъкът на община Перник е малко над 1 милион лева, смешна сума за община от такъв ранг и тя няма да бъде реализирана на 100% с тези средства и при това изпълнение няма как да поддържаме съществуващата инфраструктура, за изграждане на нова и дума не може да става. Но в същото време стойността на план сметката за сметосъбиране и сметоизвозване е приблизително десет милиона с ДДС – отново абсурден парадокс.

В навечерието на 2018 г. какви са постигнатите резултати по Оперативна програма „Региони в растеж“ (стойността на програмата за община Перник е 24 млн. лева)? Имаме моста на река Струма и Парка на предизвикателствата. Добре. Но съмненията са ми по-големи, че до края на програмния период кметският екип ще успее да усвои тези средства. За да излезе от финансовия колапс и за да изпълнява ефективно своите функции, на община Перник й трябват инвестиции, нямам нищо против детските площадки и парковете, но това няма да доведе инвеститори, публично-частното партньорство, подобряване на инфраструктурните условия в индустриалната зона биха могли. От всичко това, което казах, можем да си направим само един извод, че липсва цялостна концепция, визия, стратегия за развитие на общината от страна на хората, които я управляват, а това е голям проблем за всички ни. На фона на всички тези факти няма как да се даде положителна оценка не само за 2017 г., но и за целия период, през който ПП ГЕРБ управлява община Перник.

 

  • Как работи Общинският съвет на града през изминалата година?

От гледна точка на българското законодателство, можем да кажем, че изпълнява своите функции, които законът му е вменил. Но от гледна точка на решенията, които управляващите вземат и целенасочената политика на инат, която общинските съветници от ГЕРБ демонстрират (всичко, което предлага опозицията е лошо), е причина за ниската обществена оценка.

 

  • Вашата препоръка към общинската управа за следващата година?

Препоръките като общински съветници и ръководството на общината си ги даваме на всяко заседание на Общинския съвет. Това, което до момента сме видели като действия, ни води до мисълта, че „те толкова си могат“, а оценката се надяваме да я дадат хората, защото всяко действие или бездействие на политиците се отразява на гражданите пряко или косвено.

 

  • Каква оценка давате за 2017 на БСП – справи ли се партията с предизвикателствата на местно и национално ниво?

Смятам, че основното предизвикателство е да убедим хората, че Българската социалистическа партия е последователна и предвидима в своите политики и в действията си се ръководи от интересите на българския народ, и мисля, че постигнахме добри резултати на местно и национално ниво. За да не бъда голословен, ще спомена за категоричното противопоставяне на БСП срещу орязването на иновативните лекарства за онкоболните, алтернативния държавен бюджет, който предложи нашата парламентарна група, протестът, който организирахме срещу необоснования ръст на цената на водата и др.

 

  • Какво бихте подобрили през 2018 г. в работата на БСП – Перник?

През последната година и половина се свърши немалко работа в БСП. През следващата година във вътрешнопартиен план предстои да се подготвим за предстоящите местни избори през 2019 г. Имаме още много работа, която трябва да свършим и по отношение на комуникацията и в организационно отношение.

Като най-голямата опозиционна партия ще продължим да защитаваме интересите на обикновените граждани, да се противопоставяме на всяка несправедливост и да предлагаме и изпълняваме политики, които са в интерес на хората.

 

  • Пожелайте нещо на перничани.

 

Дните около Коледните и Новогодишните празници са такива, че ни връщат мислено във времето, за да си направим равносметка и да можем да вярваме и да се надяваме за една по-добра следваща година. Желая от сърце на перничани на първо място да бъдат здрави, колкото и банално да е това, то е най-важното за всеки един човек, защото здрав ли си, близките ти и семейството ти ако са добре, значи можеш да постигнеш всичко. Щастие, успехи и късмет, са все неща, които хората си пожелават в навечерието на новата година, аз желая на всеки един да постигне това, което иска, това, в което вярва и това, на което се надява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *