петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Лекарите от ТЕЛК вече могат да работят и другаде

Лекарите от ТЕЛК вече могат да работят и другаде

lekar

Депутатите окончателно отмениха забраната членовете на Националната и на териториалните експертни лекарски комисии да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност. Това стана с приемането на второ четене на промени в Закона за здравето.

Забраната трябваше да гарантира, че работещите в ТЕЛК и НЕЛК няма да изпадат в конфликт на интереси – да контролират решения, които самите те са издали. Тя пада заради огромния проблем с недостига на специалисти – сега никой не иска да зареже другата си работа и да влезе в ТЕЛК за мизерна заплата. С новите текстове се създава възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност.

Все пак се запазват известни ограничения – лекар не може да участва в състава на комисиите, когато е свързан с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи членовете на ТЕЛК ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия.

Депутатите приеха и още едно облекчение – вече в специализираните състави на НЕЛК няма да е задължително да се включва лекар, представител на НОИ. НЕЛК има срок до 2 месеца от влизането в сила на закона да се приведе в съответствие с новите изисквания.

КОАЛИЦИОННИ

Промените бяха предложени от „Обединени патриоти“, което не попречи на социалния министър Бисер Петков вчера в социалната комисия да ги припознае като първа стъпка на реформата в системата, обещавана от няколко правителства насам./segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *