петък , 22 юни 2018 г.
Начало / Жълтини / Кърлежите нападат! Как сами да се предпазим при ухапване?

Кърлежите нападат! Как сами да се предпазим при ухапване?

сн. lekar.bg
сн. lekar.bg

Три пъти повече са пациентите, които в началото на това лято носят кърлежи за изследване в Националният център по заразни и паразитни болести, заяви директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

Между 60 и 120 души дневно търсят там консултация след ухапване. Опашките от хора предполагат, че тази година обезпаразитяването, предприемано от общините, може би не е дало нужния резултат.

Прави впечатление, че голяма част от хората са от околностите на София и близките природни обекти„,

заяви Кантарджиев.

От общината са коментирали пред телевизията, че не са спестявани средства за третиране на зелени площи срещу паразитите.

„Най-важно е да им бъде окосено“, смята професорът. Добре хората да се проверяват за кърлежи след дворна работа, а при децата и домашните любимци – след като са си играли в по-високи треви, изтъкна той.

„Колкото по-рано се свали акарът, толкова по-добре“, допълни специалистът. Най-добре е кърлежът да бъде изваждан от медицинско лице, но хората могат да го правят и сами с пинсета.

„Когато кърлежите са били в града, голяма част от тях носят някакъв микроб – това са около 30%.

Най-вече това е лаймска болест”, обясни още проф. Кантарджиев.

Той препоръчва след свалянето на кърлежа хората превантивно да взимат антибиотик, който може да бъде изписан от личния лекар. Така се предотвратява развиването на лаймска болест или друго, донесено от кърлежа заболяване.

Случаите на донесени кърлежи в инфекциозния център са много, но тези на хора вече развили болестно състояние заради тях до момента са два пъти по-малко.

Причината е късното идване на топлото време, обясни Кантарджиев./Нова тв, Фокус/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *