вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Красотата на Сардиния изпълни с цветове галерия „Атриум“ в Перник

Красотата на Сардиния изпълни с цветове галерия „Атриум“ в Перник

Izlogba Luchano Fele

17 картини на италианския художник Лучано Феле изпълниха с цветове галерия „Атриум” на Областна администрация Перник.

Експозицията, именувана „Гранити в цветове”, изобразява самобитната красота на остров Сардиния и е вдъхновена от традиционния начин на живот, който съвременният човек е позабравил. За вдъхновител на творбите си, голяма част от които съдържат образи на хора и портретни изображения, авторът посочва своя чичо, за когото казва, че му е въздействал силно със своя  пример, начин на живот и грижа на ангел хранител.

Световноизвестният италиански художник Албино Питти
Световноизвестният италиански художник Албино Питти

 

Изложбата бе открита от областния управител д-р Александър Александров. Той изрази удоволствието от това, че за пореден път Областна администрация Перник е домакин на такова събитие. „Радвам се, че в галерия „Атриум” отново са подредени красиви творби на изкуството. Всеки артист твори с душа и сърце и ни позволява да видим света през неговите очи. От изложените картини ние можем да видим каква е била Сардиния, тогава когато основен поминък на хората там е било земеделието и животновъдството”, каза още д-р Александров.

Izlogba Luchano Fele

Авторът и картините му бяха представени от именития пернишки художник Валентин Топалов, който е и главен организатор на изложбата.

„За съжаление Лучано не може да присъства на откриването, но ние усещаме него и неговия дух чрез творбите му” каза Топалов.

Лучано Феле е роден в село Нури, Южна Италия, провинция Каляри през 1948 г. Завършва артистично училище за художници в Каляри. Продължава образованието си в областния град, но в друга насока.  Днес рисуването за него е хоби и удоволствие.

Izlogba Luchano Fele

Сред гостите на събитието бяха директора на художествена галерия „Любен Гайдаров“ Елена Темелкова, художници, ценители на изкуството, както и сънародника на Феле – Албино Питти, който също изрази радостта си от представянето в България на творби – дело на италианец. През април т.г. Питти заедно с венецуелския фотограф Педро Трибизон Копирано, откриха своя съвместна изложба в галерия „Любен Гайдаров“, посветена на децата от Пернишко по време на фестивала Сурва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *