сряда , 20 март 2019 г.
Начало / Общество / Край на свидетелството за съдимост на хартиен носител от неосъждани граждани

Край на свидетелството за съдимост на хартиен носител от неосъждани граждани

 

svidetelstvo-udostoverenie

Областна администрация Перник и институциите преустановят изискването на свидетелство за съдимост на хартиен носител от неосъждани граждани. Отпада и изискването гражданите да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна таксаМярката е в съответствие с писмото на заместник министър-председателя Томислав Дончев, в което дава указания да се спазва законът и да бъде преустановено изискването към лицата с чисто съдебно минало да представят на институциите свидетелство за съдимост на хартиен носител.

С промените в законодателството, които са в сила от началото на годината, отпада напълно това отпада това изискване, а администрациите са задължени и оправомощени да правят справка за данните за съдимостта на гражданите чрез проверка в регистрите и електронен обмен на информация. Така при издаване на свидетелство за съдимост по служебен път отпада изискването гражданите да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна такса.

Мярката е част от дългосрочния приоритет на правителството за провеждане на административна реформа, която води до облекчаване на процедурите и повишаване качеството на административно обслужване за гражданите и бизнеса. Тази цел се постига чрез премахване на изискването за представяне на някои от по-разпространените официални документи на хартиен носител, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и служебен обмен на информация между институциите.

„Радвам се да отбележа, че от началото на месец април Областна администрация Перник работи в съответствие с всички изменения в нормативните текстове. Предприели сме необходимите действия, за да създадем условия за още по-качественото административно обслужване на гражданите”, сподели областният управител Ирена Соколова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *