сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Кошаревци: Сурва е там, където са силните

Кошаревци: Сурва е там, където са силните

сн. BOGARA
сн. BOGARA

Най-колоритните сурвакарски групи ще покажат в брезнишкото село Кошарево, че Сурва е жива повече от всякога. Това пише до редакционната ни поща наш читател, под името Ники.

„Сурвакарите на три силни дружини – Кошарево, Банище и Стефаново си дават среща на мегдана на 13-ти януари в 22:00 ч. и канят всички, които искат да присъстват на техния празничен ритуал.

Нека всички заедно да се докоснем до уникалния обичай, наречен Сурва. Заповядайте и знайте, че Сурва е там където са силните“, призовават от Кошарево.

Истина е, че сурвакарството е като религия за местните хора. Сурва е в сърцето, в кръвта на жителите на Пернишко, Брезнишко, Земенско и Ковачевско, а хората, докоснали се до истинския дух на автентичния празник, остават завинаги в плен на тази приказна фолклорна магия.

Сурвакарската група на Кошарево съществува повече от сто години и е първата дружина от областта, която излиза извън България. През 1975 г. участва в Международния фестивал на театъра на нациите във френския град Нанси. И наред с веселбата, която неизменно се организира за празника на 13 срещу 14 януари, кошаревските сурвакари са участвали във всички провеждани фестивали на маскарадните игри в Перник и шест пъти са били национален първенец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *