понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Политика / Ковачевци чества 136 г. от рождението на Георги Димитров

Ковачевци чества 136 г. от рождението на Георги Димитров

35300592_10157874835653644_2165194014364532736_n

Ковачевци отбеляза 136 години от рождението на Димитров. Честването е тредиционно, а тази година с едноминутно мълчание бе почетена и паметта на загиналите военни пилоти от 24-та авиобаза Крумово.

„Името и делото на Георги Димитров издържаха проверката на времето, те са част от историята на България, част от историята на Ковачевци.

Ковачевци е взело от миналото огъня, а не пепелта и днес чествайки тази светла годишнина, показваме, че никой не е забравен и нищо не е забравено”…- бяха част от встъпителните слова на тържеството.

На официалната част присъстваха заместник-председателят на ПГ Коалиция БСП за България  Драгомир Стойнев, народните представители Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев, ген. Ангел Марин – председател на Международната фондация „Георги Димитров” и вицепрезидент на Р.България в периода 2002-2012г., Симеон Игнатов- председател на Българския антифашистки съюз, Борис Цветков – председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз – София, Георги Димитров- внук на  героя от Лайпциг, Валентин Петков-председател на Областния съвет на БСП- Перник, председатели на общински партийни организации, приятели на Русия към Националното движение „ Русофили”, членове и симпатизанти на левицата.

Президентът на Републиката ген. Румен Радев бе изпратил поздравителен адрес до кмета на общината Васил Станимиров, жителите и гостите на Ковачевци:

„Приемете искрените ми поздрави по случай празника на Ковачевци. Вашият край пази паметта за героя от Лайпциг- Георги Димитров, оставил следа не само в българската, но и в европейската история на антифашизма. Приветствам усилията на общинското ръководство за разширяване на трансграничното сътрудничество и превръщане на региона в интересно място за туризъм и инвестиции. На всички жители и гости на тържествата пожелавам здраве, благополучие и празнично настроение. На добър час!“, се четеше в приветствието  на държавния глава.

Драгомир Стойнев представи поздравителен адрес от Корнелия Нинова – председател на Националния съвет на Българската социалистическа партия: „Отбелязването на рождения ден на Георги Димитров е повод за размисъл. 136 г. след рождението на този голям български политик, парламентарист и световен деец на движението на работниците, българите са отново пред паметниците на Димитров в цялата страна в знак на почит към делото му. Един от най-обругаваните политици за тези 28 години, един от политиците, чието дело се опитват да заличат. Но то е незаличимо. Благодаря ви, че традиционно организирате тържество по повод годишнина от рождението на Димитров. Той се превърна в символ на едно световно движение. Бъдете горди с неговото дело”.

Най-голямото сдружение в Република България, отговарящо за местната власт, също поздрави Ковачевци за празника:

Приемете най- сърдечни пожелания за здраве и благополучие по случай празника на общината от името на Управителния съвет и екипа на Националното сдружение на общините в Република България! Запазила културно-историческото наследство на граовския край, скътана в подножието на девет планини и прочула се като Долината на маските с уникалните си автентични маскарадни игри, общината е притегателно място за туризъм и почивка. Тя привлича все повече гости и с богатия живот на своите будни села, с колоритните им празници и събори, с екопътеките, с Хлебната къща, със своите храмове и антични селища.

Поздравявам Ви, че успяхте да превърнете Ковачевци и в истинска спортна дестинация, благодарение на грижата на общинското ръководство и изградената съвременна инфраструктура.

Желаем Ви много вдъхновение и сила, за да продължите с благородна отдаденост да работите за по-доброто бъдеще на Вашия край.“

Тържествената програма продължи с танцов ансамбъл „Български ритми” при Народно читалище „Георги Димитров-1928”, специално подготвен танц от най-малките жители на Ковачевци, песните на Янко Неделчев и неговите бисери от Македония.

35515726_10157874834803644_5513503020282806272_o 35409320_10157874834643644_4826746970947190784_o

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *