сряда , 20 март 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ковачевци представи фолклорното си богатство в Сърбия

Ковачевци представи фолклорното си богатство в Сърбия

Kovachevci v Yagodina-Sarbiya

Ковачевци представи фолклорното си богатство в Сърбия. Това стана по време на гостуването на делегация в сръбския град Ягодина, водена от кмета на Община Ковачевци Васил Станимиров. Посещението представи местното културно наследство чрез изяви на фолклорната певческа група „Веселие“, танцовия ансамбъл „Български ритми“ при Народно читалище „Георги Димитров-1928“- село Ковачевци, певческата група за автентичен фолклор „Калищенските баби“ при Народно читалище „Методи Андонов-1927“- село Калище. В делегацията бяха читалищни председатели и художествени ръководители на самодейните формации.

Васил Станимиров получи покана за визитата по време на посещението на народния представител от партия „Единствена Сърбия“ и председател на тамошната Скупщина Драган Маркович Палма в Ковачевци през месец май, а поводът за гостуването в Ягодина бе рождението на Св. Йоан Кръстител – празник, който Маркович почита ежегодно с тридневни мероприятия на открито.

На лятната сцена, която се намира в близост до парка в Ягодина, ковачевските групи пяха и веселиха сръбската публика. Певиците и танцьорите представиха богатството от песни и танци с много емоции и настроение, а изпълненията им бяха излъчени по телевизия „Палма Плюс“.

Kovachevci v Yagodina-Sarbiya

Малки и големи, млади и стари се докоснаха до уникалното българско фолклорно наследство. Публиката пя и се весели, просълзена и с умиление, а концертът бе закрит с песен за България, разказа кметът Васил Станимиров.

Участниците се прибраха от Сърбия с усмивки и прекрасни спомени от едно вдъхновяващо, истински българско събитие, което донесе много радост и трепети на всички в Ковачевци.

С тези изяви на сцената в Ягодина и взаимоотношенията в междукултурния обмен, двете общини затвърдиха своето сътрудничество.

36909854_10157930385103644_7918479505390305280_n Kovachevci v Yagodina-Sarbiya Kovachevci v Yagodina-Sarbiya Kovachevci v Yagodina-Sarbiya Kovachevci v Yagodina-Sarbiya Kovachevci v Yagodina-Sarbiya

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *