сряда , 21 ноември 2018 г.
Начало / Извън Перник / КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот

КНСБ: Над 5 млн. българи нямат средства за нормален живот

сн. Дойче веле
сн. Дойче веле

2301 лева са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който изнесе данни от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот у нас, предаде репортер на Actualno.com. Според събраната от Института за социални и синдикални изследвания информация, тези пари за необходими, за да бъдат покрити най-базовите нужди на едно домакинство – храна, здравеопазване, образование и нормални условия на живот.

Според данните, средно по 575 лв. на човек са нужни за издръжка на четиричленно семейство. На нарочна пресконференция  лидерът на синдикатите пресметна, че брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители с две деца трябва да бъде не по-ниска от 1 474 лева, за да се осигурят средствата за нормален живот. По негови думи, последните 10 години издръжката на живот е нараснала с 38,8%.

Тук Димитров изнесе най-притеснителните данни – над 75% от българските домакинства са под прага за нормална издръжка. „Това означава, че 5 400 000 българи  нямат необходимите средства за издръжка“, уточни Димитров. Именно затова той беше категоричен, че КНСБ няма да спре да иска през механизъм минималната работна заплата за страната да бъде поне 50% от средната работна заплата за страната.

Според данните, 30% от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо до 2 165 000 души. Само 25% (около 1,8 млн. души) обаче са с доход над издръжката за едно лице.  Анализът показва, че животът в София е с близо 180 лв. по-скъп от този в провинцията.

Съгласно официалните данни за заплатите в София, средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата. „Ако махнем София от изчисленията, то средната заплата в страната ще бъде 862 лв.“, обясни Димитров. Данните от изследването показват, че всеки трети трудещ се българин работи в столицата.

Източник: actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *