неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Uncategorized / Кметът Вяра Церовска: 45 578 819 лв. е дала държавата на община Перник от 2015 г. досега

Кметът Вяра Церовска: 45 578 819 лв. е дала държавата на община Перник от 2015 г. досега

cerovska-leonov

Общият размер на допълните трансфери, които държавата е отпуснала на Община Перник за периода от началото на мандата ми като кмет до момента възлиза на 49 578 819 лева, средства, стигнали директно до перничани. Това заяви кметът на Община Перник Вяра Церовска по време на редовното заседание на Общинския съвет и подчерта, че е важно всички перничани да
бъдат информирани за подкрепата на правителството за развитието на общината. Думите й бяха в отговор на питане от общинския съветник от БСП Кирил Леонов, който поиска информация от кмета за няма пари за Перник от министерското постановление, което преразпредели  средства от държавния бюджет към 43 общини с кметове от ГЕРБ.

Кметът посочи, че постъпилите средства по националната програма за енергийна ефективност са в размер на 43 433 205 лева, а тези по ПУДООС за водоснабдяване на с. Ярджиловци – 2 168 827 лева. „Това е обещание, което е давано много отдавна, но изготвянето на окончателния проект и възможността да се реализира и водоснабдяването на село Ярджиловци се случи чак при нас“, допълни градоначалникът. Церовска подчерта, че благодарение на постъпилите средства от държавата, в град Батановци вече има канализация.

Кметът припомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало средства за изграждане на водопроводна връзка между ул. „Владайско въстание“ и ул. „Димитър Благоев“.

По постановления на Министерски съвет са постъпили средства за одобряване на допълнителни трансфери и за трайно възстановяване на читалищата в кв. „Бела вода“ и селата Драгичево, Кралев дол, Рударци и Кладница, на физкултурния салон на 6-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на покривната плоча на административна сграда на „Общински пазари“-Перник, сградата на кметството, спортната зала и църквата в с. Дивотино, сградата на „Здравна служба“ в Батановци.

„Никой не трябва да забравя, че всеки ден община Перник изплаща 20% от приходите, които влизат в Общината за задължения към НАП, натрупани в периода от 2009 до 2014 година. Те са в размер на 3,5 млн. лева, от които 1,5 млн. лева са лихви. Ако средствата, които тази година Община Перник погаси към приходната агенция бяха вложени в асфалтиране, далеч по-различно щеше да бъде благоустрояването на Перник,“ подчерта Вяра Церовска.

„Има общини, които са получили много средства по ПУДООС, но въпреки това получиха пари по министерското постановление“, каза Кирил Леонов, който подозира, че премиерът Борисов има лично отношение към града ни и заради това Перник е отрязан в постановлението.

„2018 г. още не е свършила. Имайте търпение. Средства за Перник ще има“, увери кметът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *